Passen eieren wel in een gezond dieet?
Eieren bestaan, zoals je waarschijnlijk al ’s hebt gezien, uit twee delen. Namelijk het eiwit en het eigeel. In het eiwit zitten voornamelijk eiwitten, dat zijn belangrijke bouwstoffen voor je lichaam. In het eigeel daarentegen, zitten vetten en allerlei mineralen en vitaminen. Wat veel mensen niet weten is dat ze bijna alle voedingsstoffen bevatten die het menselijk lichaam nodig heeft.
Wist je dat eieren bedoeld voor consumptie niet bevrucht zijn en
er dus nooit een kuiken uit zou kunnen komen?
Eieren en cholesterolwaarden
Het eigeel bevat veel vetten, zowel onverzadigde als verzadigde. Vanwege het laatste wordt vaak het advies gegeven dat je niet teveel eieren moet eten. Zo adviseert het Voedingscentrum om er niet meer dan 2 á 3 per week te eten. Het eten van veel verzadigde vetten zou je cholesterolgehalte verhogen wat zou kunnen leiden tot hart,- en vaatziekten. Niet iedereen is het hiermee eens.
Nieuwe inzichten uit wetenschappelijk onderzoek laten namelijk zien dat het eten van verzadigde vetten geen negatieve invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed. Steeds meer onderzoekers, artsen en voedingsdeskundigen erkennen deze nieuwe informatie en passen dit ook toe. Een vetrijk dieet voor het behandelen van overgewicht, diabetes en hart,- en vaatziekten komt steeds vaker voor. Door de grote verschillen in beide inzichten leidt dit vaak tot discussie. Of je zoveel eieren kunt eten als je wilt zonder hier cholesterolproblemen van te krijgen, is dus afhankelijk van wie je moet geloven.
De meerwaarde van biologische eieren
Er zijn kooi-, scharrel-, vrije uitloop en biologische eieren. Naast het verschil in prijs en diervriendelijkheid is er ook een verschil in de gezondheidswaarde.
Kippen die natuurlijke voeding krijgen, bestaande uit groenvoer, insecten en wormpjes, leggen namelijk eieren die meer mineralen, vitaminen en omega-3 vetzuren bevatten in tegenstelling tot kippen die voornamelijk graanvoer krijgen. Bij kippen die biologisch gehouden worden mag je ervan uitgaan dat ze de juiste voeding in voldoende mate binnen krijgen. Best logisch als je bedenkt dat mensen die grotendeels alleen graan eten ook allerlei tekorten in hun lichaam opbouwen.
Biologische eieren bevatten helaas wel meer dioxinen. Dioxinen zijn stoffen die in geringe hoeveelheden in dierlijke producten voorkomen, waaronder eieren. Door verbranding bij bosbranden, vulkaanuitbarstingen en vuilverbranding komen deze stoffen in het milieu terecht. Biologische kippen die veel buitenkomen krijgen meer dioxinen binnen die uiteindelijk ook in de eieren terecht komen. Dioxinen zijn onder andere kankerverwekkend. Een te hoge inname van deze stoffen komt echter bijna nooit voor in Nederland.
Rauw, gekookt of gebakken
Een rauw ei kan je in principe gewoon eten. Er bestaat echter een kleine kans dat het ei besmet is met salmonella. Salmonella is een bacterie waar je flink ziek van kan worden, het kan onder andere leiden tot diarree, buikpijn en koorts. Ongeveer 3 op de 10.000 eieren (0,03%) is besmet met salmonella. Ondanks deze kleine kans is het verstandiger om de eieren goed te koken of bakken.
Het verschil tussen koken en bakken is eigenlijk alleen dat je met bakken olie of vet moet gebruiken. Het gebruik van olie of vet past goed in een koolhydraat arm dieet, gebruik dan bij voorkeur kokosolie of roomboter. Als je liever geen vet binnenkrijgt kan je beter koken.
We zijn benieuwd hoe jullie naar eieren kijken!
Meer lezen over voedingsstoffen en vetten:
Visolie met Omega 3 én Vitamine D, de voordelen en toepassingen