Laatst bijgewerkt op 7 mei 2018
Laatste update op 7 mei 2018
Een succesvolle klimaattop in Parijs (ja, het kan altijd beter), een klimaatakkoord in eigen land, een groeiend besef qua dierenwelzijn, een hausse aan verrukkelijke kookboeken, onderzoeken en verhalen… Het momentum is er: een rijke voedingsbodem voor een vega of vegan lifestyle.
Redenen om flexitariër, vegetariër of veganist (m/v) te worden, zijn divers: je vindt dierenwelzijn belangrijk, het behoud van bossen en oerwouden (de longen van onze wereld), de water-*foodprint*, je gezondheid, of je doet het vanwege een geloofsovertuiging. Natuurlijk, een combinatie daarvan kan ook. Welke reden(en) je ook hebt, oude gewoontes zijn vaak hardnekkig, vooral lijfelijk terwijl je verstand en gevoel er vaak al klaar voor zijn. Maar alles heeft zijn begin, en een eerste stap. Let’s go!
Go Vega!
Het aannemen van een vegetarisch voedings-patroon is eigenlijk best eenvoudig. Er zijn een paar basisregels die je in de gaten moet houden. Zomaar ineens vlees schrappen uit je maaltijden is een heel goed begin, maar je gaat op den duur wel wat inleveren op voedingswaarde – dat gelukkig heel goed te compenseren valt middels peulvruchten, noten, zuivel, tofu, tempeh en vleesvervangers. Zo krijg je genoeg eiwit, ijzer en vitamine B12 binnen. Let erop dat je genoeg vitamine C tot je neemt, via fruit bijvoorbeeld. De vegetarische keuken biedt echt enorm veel mogelijkheden. Lekker vers en bij voorkeur biologische producten uit eigen land of regio passen bij je vegetarische lifestyle. Ook de populariteit van ‘de’ Arabische keuken, als die van de Peruaanse en die van de nieuwe granen uit Zuid-amerika, zorgen voor vele nieuwe recepten en gerechten.
De nimmer aflatende stroom vegetarische kookboeken helpen je op weg, zoals De Dunne Vegetariër van Jacinta Bokma, foodinspirator en auteur van diverse andere kookboeken. Veel kookboeken zijn een lust voor het oog, en prikkelen de zinnen.
Een goed startpunt, is de site van de Vegetariërsbond: vegetariërs.nl. Daar ook veel recepten, onder andere van Jacinta Bokma. De organisatie probeert de stap naar vegetarische voeding zo makkelijk mogelijk te maken. Op de site wordt ook uitgelegd hoe het zit met de voedingswaarde van een vegetarische maaltijd.
Volgens mij was het nog nooit zo gemakkelijk om heerlijk en voedzaam vegetarisch te kunnen eten, dus Go Vega!
Go VegaN!
Vergeet vega 😉 en ga gerust een stapje verder! Veganistische voeding is vrij van alle dierlijke ingrediënten. Als veganist gebruik je geen dierlijke producten. Je eet dan geen vlees, noch zuivel, eieren, honing of producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten. Bovendien, je gebruikt dan ook geen verzorgings-producten, kleding of andere materialen waar dierlijke producten in zijn verwerkt, of die op dieren zijn getest. Da’s wellicht even wennen, maar gelukkig is het vegan aanbod steeds groter aan het worden en kan je ook vegan-wise heel hip voor de dag komen.
Kijk maar ‘s naar Lisette Kreischer, één van de pioniers op dit gebied. Zij maakte vegan cupcakes hip in de hoedanigheid van *Veggie in Pumps*, schreef kilo’s kookboeken met plant-aardige recepten, zoals Plant Power en Groente uit Zee, en verovert nu Europa met die h’eerlijke Dutch Weed Burger van zeewier.
Ook de vegan keuken is er eentje om van te blijven smullen. Kookboeken genoeg, en online zijn er erg veel recepten te vinden – onder meer op de site veganchallenge.nl.
Een variant is raw vegan. Dan eet je geen voedsel wat boven je lichaamstemperatuur is verwarmd: alleen rauwe voeding dus. Ook hier komen toch de meest lekkerste creaties voorbij, denk maar eens aan die raw chocolates, van bijvoorbeeld Lovechock dat ook nog superfoods bevat.
Een goed startpunt to go vegan, is de site van de Vereniging voor Veganisme: veganisme.org Daar lees je ook meer over alle bouwstoffen die je lijf nodig heeft. Dus, Go Vegan!
www.vegetariërs.nl
www.veganisme.org
veganchallenge.nl
veggieinpumps.nl
veggieworld.nl
Meer Vega(n):
> VeggieWorld komt naar Nederland!
> Vega Feest! Eten = Liefde (+ recept)