Mei = Coeliakie maand!

Even gaan lunchen met vrienden, een avond met borrelhapjes houden of genieten van het lekkere weer met een biertje op een terras. Voor de meeste mensen klinkt het heel normaal, maar voor mensen met coeliakie is dit een stuk lastiger.

Mensen met coeliakie mogen geen gluten (een eiwit dat voorkomt in verschillende granen) en moeten daarom opletten op wat ze eten. Ergens een broodje halen zit er dus niet in. Maar hoe kom je erachter dat je dit hebt?

De klachten

Wanneer je coeliakie hebt, tasten gluten het slijmvlies van de dunne darm aan. Er ontstaan ontstekingen waardoor je niet meer de nodige voedingsstoffen kan opnemen, met als gevolg dat je allerlei klachten krijgt. De standaardklachten zijn darmklachten, zoals diarree of obstipatie, en groeiproblemen. Maar coeliakie kan zich ook op hele andere manieren uitten, zoals in overgewicht, depressiviteit, botontkalking en slijtage aan tanden en kiezen. De verscheidenheid aan klachten kan het lastig maken om coeliakie te ontdekken. Vooral bij volwassenen duurt het soms jaren voordat men op coeliakie getest wordt.

De diagnose

Mocht je het vermoeden hebben dat je coeliakie hebt, dan kan je het beste met je huisarts overleggen. Hij of zij kan een bloedtest naar antistoffen tegen gluten doen. Wanneer je deze antistoffen hebt, is de kans erg groot dat je coeliakie hebt. Als dit het geval is wordt je doorverwezen naar het ziekenhuis, waar een specialist met een biopt van de dunne darm verder zal onderzoeken of je darmen beschadigd zijn.

Zelf uittesten of je van glutenvrij eten je beter gaat voelen is in ieder geval niet verstandig. Mocht je dan alsnog getest willen worden op coeliakie, dan moet je een lange tijd weer gluten gaan eten zodat de testen betrouwbaar zijn.

Coeliakie, en dan?

De afgelopen jaren is glutenvrij eten enorm in populariteit toegenomen. Vaak vanuit een vrij keuze, maar voor mensen met coeliakie is het glutenvrij leven het enige geneesmiddel. Gluten vind je in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Daarnaast zijn er nog een aantal granen die tijdens de productie altijd besmet raken met gluten. Daarom zijn haver, boekweit en quinoa alleen veilig wanneer ze een officieel glutenvrij logo hebben.

Glutenvrij eten gaat echter verder dan het niet meer eten van een broodje; zelfs van een kruimel kan iemand met coeliakie al ziek worden. Dit houdt dus in dat pannen, lepels en werkplekken écht schoon moeten zijn voordat je er iets glutenvrij mee kan klaarmaken.

Coeliakiemaand

In de maand mei vindt de Coeliakiemaand plaats. In deze maand vraagt de stichting samen met een groep bloggers aandacht voor coeliakie. En dat is hard nodig, want naar schatting heeft 1 op de 100 Nederlanders coeliakie, maar lang niet iedereen daarvan heeft een diagnose.
Op www.coeliakiemaand.nl vind je meer informatie over coeliakie, glutenvrij leven en wat de stichting doet.

Meer lezen over Gluten?
Wat staat er op het menu?
> Glutenvrije aardbeien kwarktaart
Glutenvrij, is dat (nodig) voor mij?

Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.