Melk? Dit zijn de tips én alternatieven!

vegan

Blog door Maaike van Apeldoorn

Van jongs af aan is ons verteld dat melk goed is voor ons. We worden er groot en sterk van; ‘Melk, de witte motor’! Maar is dat eigenlijk wel zo? De Nederlandse Vereniging voor Veganisme vindt van niet en wil afrekenen met deze ‘melksprookjes’. 

Om die reden zijn ze gestart met de campagne Melk, je kan zonder! Via de website van de campagne geeft de vereniging informatie over de (on)zin van melk, welke alternatieven er zijn en over hoe je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ze zeggen “De zuivelindustrie verkoopt graag sprookjes want de werkelijkheid is onverkoopbaar…”

Begin februari bestond de organisatie precies 1 jaar en dat hebben ze gevierd met een spraakmakende animatie! In dit filmpje wordt in 6 minuten helder uitgelegd dat we heel goed zónder melk kunnen.

melkmelkmelk

En zoek je een alternatief voor koemelk, er zijn tegenwoordig tal van plantaardige melksoorten op de markt:

1.    Sojamelk is het meest bekende alternatief en wordt gemaakt van sojabonen. Ze worden in water geweekt en vermalen, het vocht dat overblijft vormt de sojamelk. Er wordt wel vaak suiker toegevoegd aan, vooral houdbare, sojamelk. Als je je suikerinname wilt beperken, kies dan voor de ongezoete versie.

2.    Amandelmelk wordt gemaakt van amandelen en water, heel simpel! Het heeft een lichte nootachtige smaak. Deze plantaardige melk is alleen niet geschikt voor mensen met een notenallergie.

3.    Kokosmelk heeft een wat romige en zoete smaak en maak je door het vruchtvlees van een kokosnoot te mengen met water.

4.    Rijstmelk bevat weinig vet en wordt gemaakt door bruine rijst te koken, pureren en zeven. Het is een stuk dunner dan andere melkvervangers, maar ook het minst vet.

5.    Hennepmelk wordt gemaakt van hennepzaden en is volledig lactose- en glutenvrij. Het is een wat minder bekende melkvervanger en dan ook nog niet op veel plekken te verkrijgen.

Overigens kun je deze lekkere alternatieven voor koemelk ook goed zelf maken. Op internet vind je genoeg recepten! Kijk bijvoorbeeld eens op www.vegadutchie.nl of www.vegetus.nl.

Toch liever koemelk?
Mocht je nu toch graag koemelk drinken, kies dan in ieder geval voor biologisch en liever nog voor biologisch dynamisch. Je herkent biologische zuivel en andere biologische producten aan het EKO-keurmerk óf het Europees biologisch keurmerk. Producten afkomstig van biologische landbouw zijn beter voor mens, dier en milieu.

Biologisch dynamisch is een strengere vorm van biologische landbouw, waarbij op de meest optimale manier gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke kringloop. Ook worden er extra hoge eisen gesteld aan dierenwelzijn. Je kunt producten van biologisch dynamische landbouw herkennen aan het Demeter keurmerk.

Tekst:  Maaike van Apeldoorn

 

Gerelateerd:
>  Een duurzamer leven.., de eerste stap  [blog]
>  Provamel: puur plantaardig

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.