Zonnige smaakbommetjes #5
Voor deze editie had ik de eer te snuffelen in de traditionele Indonesische keuken. En geloof me, daar kan geen Conimexpakket tegenop! “In Indonesië is eten ontzettend belangrijk. Het moet niet alleen goed smaken, het oog wil ook iets!”, aldus mijn Indonesische gastheren die er een waar feestmaal van maakten. Speciaal voor mijn Nederlandse smaakpapillen bereidden ze het populaire gerecht Gado Gado, waarin oer-Hollandse seizoensgroenten als sperziebonen en komkommer prima passen. Het enorme ijzergehalte in deze groenten vormt in combinatie met de eiwitten uit de gebakken tofu, tempeh en gekookt ei een kleurrijke vleesvervanger.
Gado Gado met sperziebonen en komkommer
Ga je voor een authentieke Indonesische smaak, dan kun je het best langs de toko voor een zak rijst van 20 kilogram.
Just kiddin’. Wat wel een bezoekje aan de toko waard is, is de traditionele pindakruidenmix van Petjel. ‘Authentieke Indonesische pindasauzen’ uit – jawel – ons eigen Zoetermeer.
Kun je deze niet meteen vinden, zet dan je meest welgemeende glimlach op en vraag ernaar bij dat schattige Indonesische vrouwtje achter de kassa. Ze zal je met twinkelende oogjes vertellen hoe je de beste pindasaus van de wereld maakt. Wat een cultuur!
Bereidingstijd: 45 minuten
Aantal personen: 4
Ingrediënten:
– 300 gram pandanrijst
– 1 komkommer
– 2 handen sperziebonen
– 1 bakje taugé
– 1 spitskool
– 4 eieren
– 1 plak tempeh
– 1 plak tofu
– Tarwemeel
– Zeezout
– Kroepoek
Voor de pindasaus:
– Petjel pindakruidenmix
– 3 eetlepels pindakaas met stukjes noot
– Zoete sojasaus
Bereiding:
1. Kon je het niet laten zo’n (grote) zak traditionele rijst te kopen bij de toko? Was deze dan eerst goed. Ga je voor rijst uit de supermarkt, kies dan de biologische pandanrijst van de Appie. Tip van onze Indonesische gastheer: “Voor perfecte rijst die niet te plakkerig of te droog is, moet je zorgen dat het water in de pan niet meer en niet minder dan een vingerkootje boven de rijst uitkomt.” Kook de rijst met het deksel op de pan in 15 minuten gaar.
2. Was de komkommer en snijd hem in blokjes of plakjes. Snijd de uiteinden van de sperziebonen en halveer ze. Snijd de spitskool in de lengte doormidden en in reepjes. “In Indonesië eten we alle groenten in de Gado Gado rauw. Ik zet altijd een pan kokend water op en laat daar de sperziebonen, spitskool en taugé twee minuten in koken. Zo zijn ze beetgaar, maar toch nog knapperig en voedzaam.” Kook hierna gedurende zeven minuten de eieren in hetzelfde water. Laat ze schrikken en afkoelen in een bakje met koud water.
3. Snijd de tofu en de helft van de tempeh in kleine langwerpige blokjes en bak ze met wat zeezout in een pan met zonnebloemolie tot ze goudbruin zijn. Snijd de andere helft van de tempeh in de lengte doormidden en vervolgens in dunne plakken. Doe een beetje tarwemeel in een kom en voeg net zoveel lauw water toe tot er een vloeibaar wit mengsel ontstaat. Meng hier de plakken tempeh doorheen en bak ze in een frituurpan met zonnebloemolie tot ze knapperig zijn.
5. Doe het zakje Petjel in een pannetje en giet er net zo lang kokend water bij tot alles goed opgelost is. Roer er vervolgens drie eetlepels pindakaas met stukjes noot en zoete sojasaus naar smaak door. Proeven maar!
6. Leg de groenten, gepelde en gehalveerde eieren, gebakken tofu en tempeh in een schaal. Serveer de rijst en pindasaus ernaast. Deel stukjes kroepoek uit om de pepertjes in de pindasaus te compenseren.
Enjoy en een zonnige groet,
Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie
Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.
Lees ook:
> #4: Speltmuntpannenkoekjes met zoete tahin
> #6: Snackworteltjes