Zoethoudertjes: een beetje van jezelf en een beetje van de industrie

suiker

Blog door Natascha Kooiman, van Smaackmakers

Misschien heb je er iets over gehoord: Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, ondertekend door de brancheorganisaties Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en door Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De partijen zetten zich in om de drie elementen in producten die zorgen dat wij zo lekker blijven door eten (suiker, zout en ongezonde vetten) worden verlaagd. Vooral diegenen die zich zo nu en dan verdiepen in wat wij eigenlijk in onszelf stoppen, zullen hier blij mee zijn. Immers dragen ze alle drie bij aan allerlei welvaartsziekten, met een speciale plaats voor suiker.

Kijk hier voor alle suikervríje, biologische producten,
en gebruik code BIO voor 10% korting!

Smaackmakers

Er zijn weinig producten die zo hevig gebashed worden als suiker. Je wordt eerder oud door suiker; suiker rooft je mineralen weg; het is voer voor ongeremde celgroei; het maakt dik waarmee de kans op Diabetes type 2 vergroot. Niks dan dood en verderf als je een steekproef neemt uit artikelen en blogs. En het ergste: suiker verhoogt tijdelijk de feelgoodstofjes serotonine en dopamine, waardoor je nog meer wilt. Verslavend dus. Dat blijkt ook wel uit het feit dat wij Nederlanders naar schatting gemiddeld 44 kilo suiker per jaar ‘eten’. Of liever: binnenkrijgen. Want ‘eten’ doet vermoeden dat wij zouden kiezen om al lollie-likkend door het leven te gaan en iedere hap die we nemen te verrijken met een schepje suiker. Maar dat hoeven wij zelf niet te doen, dat wordt gedaan voor ons.

En dan zijn we dus weer terug bij die voedselindustrie. Er is haast geen product zonder toegevoegde suikers, schuilgaand onder zo’n 122 verschillende benamingen. Dat zorgt dat we lekker door blijven eten en dat we het product als lekkerder beoordelen. En dat laatste is op zijn minst zo erg, als we in de nabije toekomst kijken. Want als de concurrent niet meegaat in het verlagen van het suikergehalte… dan loopt de consument vanzelf over. Tot zover het vertrouwen in de industrie om het suikergehalte drastisch te verlagen:

Nu ben ik zelf niet zo van het ‘schuif-alles-in-de-schoenen-van-de-voedingsindustrie’. Uiteindelijk zijn vooral wijzelf verantwoordelijk voor ons gedrag. En als we ons lichaam zien als iets waar we ons hele leven mee moeten doen (!!) is een beetje aandacht voor wat er in stoppen sowieso geen gek idee.

Eens? Laten we dan beginnen met het goede nieuws dat suiker ooit een luxe-product was. Zo’n 200 jaar staken we balletjes uit suikerdeeg van suikerriet: “steken”. De leden van rijke gezinnen hadden ieder een steek op het schoteltje van hun thee. Dat ze in hun mond staken bij een slokje om de thee te zoeten. Bij arme gezinnen ging er één steek rond. En geen haar op iemands hoofd die er aan dacht om die steek eens lekker weg te sabbelen. Best gek voor ons volk dat nu dagelijks met gemak een halve zak Engelse drop soldaat maakt. Suiker zoals we dat vandaag de dag kennen is pas zo’n 150 jaar een veelgebruikt artikel geworden… En JA er was óók leven voor de kristalsuiker!

Zoeten kan anders; gezonder, veel gezonder! Dadelstroop, honing en (gedroogde) vruchten zijn zoetmakertjes die ze al in de oudheid gebruikten. Maar er zijn nog betere alternatieven, die de oude Egyptenaren al kenden: gepureerde groenten! Wortels, pastinaak, zoete aardappel, pompoen: allemaal heel geschikt om mee te zoeten. En meteen een antwoord op dat andere streven van de consument, EN de voedseltop EN de industrie (?!) om de consumptie van groenten en fruit te verhogen!

Ohja… en voor diegene die nog niet helemaal ‘suikerwijs’ is: de grootste suikerbronnen zijn frisdranken EN vruchtensappen (ja: ook die waarvan op het pak staat dat het ‘minder suiker’ bevat!), alcohol en witte koolhydraten. En een schep industriële jam met ‘nu nog minder suiker’ staat ook niet gelijk aan het idee van ‘zoeten met vruchten’ ?

Meer tips over minder suiker? Google away! Meer weten over het streven dat uitgesproken is op de Nationale Voedseltop? Lees de volgende blog!

www.smaackmakers.nl

smaackmakers

Tekst: Natascha Kooiman, duurzaamheidsrebel en oprichter van Smaackmakers

Meer smaack?

Je dubbele cheeseburger laten staan, of een half jaar niet douchen
3 Trends in de wereld van food

Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.