Door onze vaste blogger Melanie
De gemiddelde Nederlander produceert, volgens het CBS, zo’n 550 kilo afval per jaar. Nu leven we tegelijkertijd ook in een land waar ongeveer 61% van dit afval gerecycled of gecomposteerd wordt (bron: duurzaamheidsleven.nl). Jeej voor ons! Maar zoals alles in ons leven kan het natuurlijk altijd beter. De wanhopige cynicus in mij vraagt zich af wanneer het ooit eens genoeg is. De optimist ziet een uitdaging.
Er is namelijk in New York een chick, afgestudeerd als milieuwetenschapper, die het haar levensmissie heeft gemaakt om zo min mogelijk afval te produceren. Lauren Singer, oprichtster van Trashisfortossers.com, heeft in drie jaar tijd een miezerige, glazen pot aan afval geproduceerd. Ter vergelijking: Als ik een afbakpizza eet, heb ik al meer geproduceerd dan zij. Het is inspirerend.
Lauren werd weer geïnspireerd door een familie in Californië, en dan met name Bae Johnson, die evengoed het hun levensmissie hebben gemaakt om zo min mogelijk afval te produceren. Een hele familie die in totaal een glazen pot met afval in een aantal jaar produceren. Je weet wel hoe lastig het is om je voor te stellen hoe groot het universum is? Dit valt in de categorie daar onder.
Geen afval meer produceren zou het hele leven omgooien. Voornamelijk het koopgedrag zal op de schop worden genomen. Geen afval produceren, betekent voor een groot deel geen plastic en papier kopen. Ga nu nog maar eens naar de supermarkt, hoopvol om deze afvalvrije reis te starten. Je zult moedeloos afdruipen met louter een prei.
Geen afval produceren is ook een trend, iets wat ik van harte toejuich. De eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland, Bag & Buy, zal snel in Utrecht haar deuren openen. Allemaal voedingsmogelijkheden zijn te koop, zonder alle nare plastic eromheen. Ik ben fan. De dolfijnen in de Middellandse zee zijn fan.
Het klinkt zo mooi, ik wil dit doen! Maar o, het werk dat verzet zal moeten worden. De veranderingen die ik moet aanbrengen in mijn leven. En de blikken van mijn lieve vriendjes en vriendinnetjes die zo onderhand gek worden. Kan ik ook klein beginnen?
Gelukkig geven Lauren en Bae ons wat tips mee:
1. Koop herbruikbare glazen flessen en potten en stop er altijd een in je tas.
2. Koop een aantal tasjes van duurzaam katoen en stop er altijd een in je tas.
3. Koop spulletjes en voeding op de markt.
4. Leer dingen zelf te maken, zoals sausjes en verzorgingsartikelen.
Ik geef toe dat de laatste een niveau hoger is dan beginner, maar het is een goed begin. Ervaringen of tips? Ik hoor ze graag!
Tekst: Melanie de Leeuw – www.anextraordinarymonster.com
Lees ook de andere blogs van Melanie:
> Duurzamer leven: de eerste stap
> De harde realiteit, en toch een goed voornemen