Neem je natuurlijke verzorging in eigen hand!
Waarom zou je iets anders willen smeren dan producten voor een natuurlijke verzorging? We helpen je op weg met do’s & dont’s, want het is echt een huiddaging!
Aan je huid kan je goed de staat van je gezondheid aflezen. Het is je grootste orgaan en poreus; dus wat je erop smeert, heeft effect op je gezondheid.
Is natuurlijke verzorging beter als er een keurmerk op staat?
Niet persé. Een product met een keurmerk als NaTrue, Icada of BDIH is gecheckt door een onafhankelijke instantie, dus dat geeft vertrouwen. (Overigens zijn de eisen voor toekenning van het ene keurmerk voor huidverzorging strenger dan bij de andere.) Maar dat betekent niet dat producten voor natuurlijke verzorging zonder keurmerk een stuk minder zijn – maar je moet dan wel blijven opletten. Een voorbeeldje: ‘natuurlijke ingrediënten’ zegt natuurlijk niets over of het product getest is op dieren. Daar kom ik zo op terug.
Zo zit dat met ‘biologisch’
Ook hier kan je gemakkelijk op het verkeerde been gezet worden, dus hou dit in je gedachten:
In heel veel natuurlijke verzorgingsproducten zit water als hoofdingrediënt. Water kan nooit ‘biologisch’ genoemd worden, want alleen ingrediënten afkomstig van landbouw mogen zo heten. 100 Procent biologisch is voor natuurlijke verzorging daarom bijna niet haalbaar. (Ken jij een product of merk dat wél volledig biologisch is? Laat het me weten!) Het gekke is ook, sommige keurmerken nemen water wel op in hun beoordeling, en andere weer niet. En dan ontstaat er dus een verschil waar jij als consument uit mag kiezen. Good luck!
Dierproefvrije verzorging
Zeg nou zelf, je natuurlijke verzorging voelt een heel stuk fijner aan als je weet dat het niet is getest op dieren. Maar hoe weet je welk merk respect toont en wie niet? Gelukkig voor jou en mij komt blogger Sophie daar to the rescue! Ze heeft voor iedereen die het weten wilt (wie nou niet?!) een dierproefvrije cosmeticalijst samengesteld – en die houdt Sophie nog aardig actueel ook.
Natuurlijk en dus gifvrij?
Mwah, dat ligt eraan. Best veel mensen reageren allergisch op ‘normale’ verzorgingsproducten – bijvoorbeeld door het conserveringsmiddel parabenen – en stappen daarom over op natuurlijke verzorging. Dan is het toch best jammer dat er ‘natuurlijke’ merken zijn die synthetische conserveringsmiddelen gebruiken. En nog gekker: er zijn zelfs keurmerken (BDIH en NaTrue) die enkele van deze middelen hebben goedgekeurd voor natuurlijke verzorgingsproducten.
Speaking of overgevoeligheid: ook op natuurlijke conserveringsmiddelen als etherische olie-extract kan een huid heftig reageren.
Heftige reacties zijn er ook over het gebruik van aluminiumzout in met name deodorant. Het zorgt ervoor dat je huid het product beter opneemt, maar wordt het laatste jaar steeds meer in verband gebracht met Alzheimer en borstkanker. En daardoor zien we steeds meer merken die het uit hun producten voor natuurlijke verzorging halen, zoals aluminiumvrije deodorant.
Natuurlijke deodorant zelf maken!
Natuurlijke verzorging zelf maken!
DIY, dat ken je vast wel. En waarom ook niet voor je natuurlijke verzorging? Neem deodorant en tandpasta bijvoorbeeld, die kan je heel goed zelf maken. Google je favoriete recepten -bijvoorbeeld deze voor natuurlijke tandpasta – en ga aan de slag met je vriend(in)!
Natuurlijke shampoo zelf maken!
Tips voor natuurlijke verzorging
Blijf dus altijd goed het etiket lezen, test het product als dat kan en lees je van te voren even goed in hier en daar, zoals bij Huidfonds en Rank a Brand dat continue merken test. Happy hunting 🙂 En deel gerust je ervaringen met ons!
Niets missen van onze Healthy tips & tricks?
Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte Of en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
Meer natuurlijke verzorging?
Is het besmettelijk?
De lijn natuurlijke gezichtsverzorging van Sara Rosalie