Zink: het wondermineraal + een waarschuwing

Steeds meer mensen hebben een tekort aan zink. Ook kinderen krijgen onvoldoende zink binnen.

In dit artikel lees je de belangrijke functies van zink, oorzaken van een zinktekort, symptomen van een zinktekort en wat je kan doen om zink aan te vullen.

Functies van zink

Zink is een weerstandsverbeteraar en het verhoogt de weerbaarheid tegen spanningen en stress. Zink speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Zink draagt bij aan een gezonde groei van kinderenen het verlaagd de sterfte kans bij kinderen met een longontsteking.

 Oorzaken zinktekort

Een zinktekort kan worden veroorzaakt door het westerse eetpatroon. De voeding die wij eten, bevat te weinig zink. En daarnaast hebben we te maken met factoren die zink van het lichaam snoepen: suiker, anticonceptiepil, fluor en volkoren- en meergranenbrood. Deze twee laatste bevatten namelijk fytinezuur. Dit stofje bindt zich aan zink, magnesium en ijzer waardoor deze mineralen door de darmwand niet worden opgenomen. Ook kan medicijngebruik een zinkdeficiëntie veroorzaken.

Symptomen zinktekort

Enkele symptomen van een zinktekort zijn: duizeligheid, moeheid, lage bloeddruk, witte vlekjes op de nagels, een bleke huid, chronische diarree, puistjes die littekens veroorzaken, slechte huid, kloven, striae, kaalheid door haaruitval, verminderde reuk en smaakvermogen en een verminderde eetlust.

Zink is betrokken bij iedere cel in het lichaam en heeft invloed op de bloedsuikerspiegel en zorgt voor een verbeterd immuunsysteem.

Zink aanvullen + waarschuwing

Zink kun je halen uit noten, zaden, kikkererwten, uien, asperges, avocado, roomboter, kokos, haver, boekweit, vis en vlees halen. Zink is voor het menselijk lichaam makkelijker opneembaar uit dierlijke dan uit plantaardige producten.

Een volwassene heeft per dag 15 mg, een zwangere 20 mg en een zogende vrouw 25 mg zink nodig. In Nederland wordt met voeding per dag gemiddeld 10 mg opgenomen.Dit betekent dus dat er dagelijks een tekort aan zink wordt opgebouwd.

Suppletie met zink is noodzakelijk voor het hebben van een optimale gezondheid. Kies echter voor een complex, omdat te veel zink een koperdeficiëntie kan veroorzaken.

Door Sanne Knijn, auteur vitaal van start en voedingsdeskundige 

www.vitaalvanstart.com

Lees ook:

Wat doet suiker met je lichaam

Welke voedingsstoffen heeft jouw lichaam nodig?

Vitamine G in de stad

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.