Ekoplaza is NO PART of the Plastic Soup!

plastic soup

Minder zwerfafval, schonere oceanen

Als biologische én Plastic Soup Proof supermarkt doet Ekoplaza er alles aan om zwerfafval – verantwoordelijk voor de plastic soep – te vermijden. De winkelketen werkt daarin samen met de Plastic Soup Foundation (PSF). Zo maakt Ekoplaza ook haar klanten bewust van dit grote probleem; onder meer via een Plastic Soupermarkt-schap in de winkel en via het klantenmagazine Lekker Weten. Daarin vertelt Ekoplaza én PSF ambassadeur Dorian van Rijsselberghe over zijn ervaringen met plastic afval in onze wereldwateren, waar hij als surfer mee in aanraking komt.

Bij het uiteenvallen van plastic zwerfafval komen schadelijke chemicaliën vrij die zowel het land- als het watermilieu aantasten. En daarmee de ecosystemen met de daar levende dieren en organismen! Zo’n 80% van het afval op zee bestaat uit plastics. Als biologische supermarkt wil Ekoplaza geen aandeel hebben in deze plastic soep. Daarom scheidt Ekoplaza al haar afval en hergebruikt indien mogelijk. Plastic wordt zoveel mogelijk vermeden en om hierin steeds beter te worden, is een samenwerking met de PSF gezocht. Sinds de samenwerking in 2015 zitten al ruim 180 producten in biologisch afbreekbare verpakkingen, die het milieu en de natuur zo min mogelijk belasten.
De composteerbare foliën (inclusief etiket) zijn herkenbaar aan het kiemplantlogo: deze verpakking breekt binnen 90 dagen af.
Door de omdozen plakbandvrij te maken is al ruim tientallen kilometers plastic bespaard.
Rolcontainers naar de winkels hebben geen plastic seal meer, dat ruim 100 kilo plastic besparing per week oplevert.

Een Big Shopper van PET
Bij plastic tassen spelen diverse milieuaspecten een rol, zoals CO2-uitstoot, landgebruik en zwerfafval. Milieucentraal stelt dat een big shopper gemaakt van PET het meest milieuvriendelijk is. Ekoplaza heeft geen plastic tassen meer, ook niet tegen betaling. Wel een big shopper met, gemaakt van PET. Hierop zit € 1 statiegeld, omdat gebleken is dat statiegeld ervoor zorgt dat plastic niet als zwerfafval eindigt.
– Per week gebruik je zo’n 4 tot 5 plastic tassen en dus ruim 230 plastic tassen per jaar. Een big shopper zorgt voor een drastische vermindering.
– Papierentassen belasten het milieu op een andere manier, tenzij ze zoals bij Ekoplaza van gerecycled materiaal zijn gemaakt.

big shopper

Plastic Soupermarkt uit het IJ
Diverse keren hielp Ekoplaza mee met de tentoonstelling Plastic Soupermarkt, bedacht door Dirty Beach. Zo laten zij consumenten op confronterende wijze zien wat er zoal in onze wateren drijft. In het Ekoplaza-filiaal aan de Stadhouderskade in Amsterdam is een schap volledig ingericht met lokaal zwerfafval, gevonden langs de oevers van het IJ.

Met Bio naar Rio
Olympisch Windsurfkampioen Dorian van Rijsselberghe is één van Ekoplaza’s ambassadeurs. Hij groeide op een biologisch-dynamische boerderij op en eet zijn leven lang al biologische voeding zonder additieven. Momenteel bereidt hij zich voor op de Olympische Spelen in Rio. Als surfer ziet hij ook daar in de wateren enorme hoeveelheden plastic drijven. Omdat terugkijken op een zege in plastic soep hem totaal geen vreugde geeft, is Dorian ook ambassadeur van de PSF.

Samen voor een gezonde wereld
Ekoplaza steunt de PSF omdat zij gelooft dat samenwerking voor een gezondere wereld zorgt. Consumenten die hetzelfde doen en via de site van de PSF donateur worden, krijgen van Ekoplaza een pakket ter waarde van € 25 cadeau. Verder zit in de Ekoplaza-winkels bij de flessen inleverautomaat een speciale donatieknop, waarmee de consument het statiegeldbedrag aan de PSF kan schenken.

Zero plastic inside
In het donateurscadeau zitten plasticvrije Botanique verzorgingsproducten die bij Ekoplaza worden verkocht. In veel verzorgingsproducten (o.a. scrubs) zitten namelijk minuscule korreltjes plastic (microbeads) die via de riolering in zee komen omdat ze niet uit het rioolwater worden gefilterd. Botanique voldoet aan het ‘ZERO plastic inside’ keurmerk van de PSF. De complete cosmetica-afdeling van Ekoplaza is sowieso microplasticvrij.

Doe je bij Ekoplaza boodschappen? Dan kan je als consument ook zeggen:
I am NO PART of the Plastic Soup!

Meer ‘minder afval’:
> EkoPlaza start samenwerking met Plastic Soup Foundation
> Melkpak bij plastic: scheid je mee?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.