Duurzaamheid staat hoog op de lijst met prioriteiten van de regering, en waarschijnlijk ook bij jou thuis. We willen allemaal wonen in een schoon milieu, en de wereld gezond achterlaten voor de komende generaties. Maar dat gaat niet vanzelf, daar zullen we allemaal ons best voor moeten doen. Toch hoeft dat niet altijd veel geld te kosten, en het hoeft ook zeker niet ten koste te gaan van het wooncomfort.
De begrippen ‘smart home’ en ‘domotica’ zal een belangrijke rol gaan spelen bij milieubewust wonen. Van een slimme thermostaat die ervoor zorgt dat je niet meer energie verbruikt dan nodig is, en automatische binnenzonwering op maat die ervoor zorgt dat de woning in de zomer lekker koel blijft. Het mooiste is dat je niet hoeft te wachten op deze technologische vernieuwingen. Hier zijn al drie slimme manieren waarop jouw smart home bijdraagt aan het milieu, met als bonus negen praktische toepassingen.
1. De flexibele woning
Er is geen enkele smart home die er hetzelfde uitziet. Met honderden apparaten en duizenden toepassingen kun je iedere woning compleet anders inrichten met allerlei slimme snufjes. Van een piepklein appartement tot aan een enorme villa kun je milieuvriendelijk aan de slag gaan, hier zijn alvast drie suggesties:
- Koppeling van apparaten: Het wordt donker dus de rolgordijnen gaan automatisch dicht, de lampen in huis gaan vervolgens aan en in de winter gaat de thermostaat een graadje omhoog. Via een centrale app koppel je enkele, tientallen en zelfs honderden apparaten als je dat wilt.
- Schakelen van diensten: Huisautomatisering is meer dan slimme apparaten in huis, het gaat met name om de software die deze hardware aanstuurt. Zo kun je met IFTTT apparaten met elkaar laten communiceren die elkaar anders niet ‘verstaan’, met software updates en upgrades gaan apparaten vaak veel langer mee dan voorheen.
- Kleine aanpassingen met grote impact: Als je op de energiemeter app ziet dat je deze maand minder hebt verbruikt, is dat een uitdaging om het volgende maand nog beter te doen. Door jouw gedrag met kleine stapjes aan te passen kun je op termijn veel veranderen in jouw leefpatroon én in de wereld.
2. De hele wereld in huis
De winkelstraten van vroeger bestaan niet meer, grote ketens zoals V&D en Bart Smit vallen als dominostenen om. We kopen tegenwoordig online, en gaan alleen nog naar de stad om op een terras te genieten van een heerlijk lentezonnetje. De rest van ons leven regelen we thuis, kijk maar eens naar deze milieuvriendelijke voorbeelden:
- Meer thuis regelen: Je hoeft niet naar het postkantoor om postzegels te halen, stuur jouw post digitaal of via een verzendservice. Met spraak assistenten zoals Google Assistant of Amazon Alexa kun je alles thuis regelen.
- Bezorgen in plaats van ophalen: De koeriers trappen zich een ongeluk om overal pizza’s te bezorgen, sushi of vega wraps. Smart home apparaten bestel je online en worden netjes bij jou thuis bezorgd. En een bestelbus die in jouw straat op vijf adressen bezorgt verbruikt minder dan vijf consumenten in hun eigen auto.
- Minder verre reizen maken: Verre vliegreizen vervuilen het milieu helaas meer dan vrijwel iedere andere bezigheid van consumenten. Blijf in contact met familie ver weg via Skype en sla een jaartje over, of wandel met een VR bril door de woestijn van Australië. Dan hoef je ook niet bang te zijn voor een dolle koala!
3. Energiebesparing
We hebben het beste voor het laatst bewaard; door energie te besparen draag je niet alleen bij aan een beter milieu, het is ook goed voor de bankrekening! Uiteraard zijn zonnepanelen niet gratis, maar als je na pakweg tien jaar ‘gratis’ energie kunt opwekken op een duurzame wijze wordt het voordeel direct duidelijk. Hier zijn drie manieren om thuis energie te besparen:
- LED verlichting: Weg met de gloeilamp, erin met LED lampen. Je kunt ze dimmen, ze worden niet warm, ze zijn er in letterlijk miljoenen kleuren én ze verbruiken veel minder energie.
- Slimme thermostaat: Laat de verwarming automatisch omlaag gaan als je de woning verlaat met ‘geofencing’. Daarnaast weet een slimme thermostaat precies wanneer een graadje meer het maximale effect heeft. Met de bijbehorende app kun je precies zien hoeveel je hebt verbruikt.
- Elektrische rolgordijnen: Hoe bespaar je energie met automatische raamdecoratie op maat? Heel eenvoudig, want een rolgordijn heeft een isolerende werking waar je zowel in de zomer als winter baat bij hebt. Een extra voordeel: Automatische binnenzonwering op maat zal ook tijdens jouw fietsvakantie door Duitsland openen en sluiten, wat als inbraakbeveiliging een uitstekend preventief middel is.
Duurzaam wonen hoeft helemaal niet duur te zijn. Je zult voor een smart home wel enkele nieuwe apparaten nodig hebben, maar deze apparatuur zal zichzelf vaak op termijn terugverdienen. En als dit niet het geval is zullen ze het wooncomfort aanzienlijk verhogen. Jij maakt immers ook deel uit van het milieu, dus je mag er ook zelf op vooruit gaan!
Lees ook:
> Milieubewust eten is niet zo moeilijk
> Het belang van elektrische fietsen voor het milieu
> Bespaarbazaar: Uw specialist op het gebied van zonnepanelen en energiebesparing