Leg een biodiverse en milieuvriendelijke tuin aan

Leg een biodiverse en milieuvriendelijke tuin aan

De natuur in Nederland – en eigenlijk over de hele wereld – staat onder druk. Klimaatverandering begint zijn duidelijk merkbare sporen achter te laten. De stikstofproblematiek in Nederland noodzaakt de regering tot keiharde maatregelen, die op even zo hard verzet kunnen rekenen. Studies van onder meer de Universiteit van Wageningen maken duidelijk dat de biodiversiteit in Nederland op alarmerende manier afneemt. In 2016 concludeerde Wageningen dat ons land zijn doelen voor 2020 niet zou halen. Sindsdien lijkt het alleen nog slechter te gaan, hoewel er ook successen geboekt worden. Wil je als betrokken individu je steentje bijdragen aan een grotere biodiversiteit? Dan kan dit al door gewoon klein te beginnen, in je eigen achter- of voortuin.

Met deze planten word je tuin een echte oase

Het is goed om even stil te staan bij het begrip biodiversiteit. Voor veel mensen betekent dit zoveel mogelijk soorten planten, bloemen en dieren. Daarbij hebben ze dan vooral de zichtbare soorten op het oog. Echter, betekent biodiversiteit meer. Het gaat ook over schimmels en andere micro-organismen in de bodem. Het gaat over bacteriën in je vijver die afvalstoffen van vissen omzetten. En het gaat over bijen en vlinders, handige bestuivers van bloemen, maar ook over pissebedden, spinnen, wormen en naaktslakken, die de meeste mensen wat minder kunnen waarderen.

Hoe maak je nou van je tuin een echte oase? Dit doe je in eerste instantie door niet alles wat van de bomen valt op te ruimen. Een laagje bladeren en takken mag je gerust laten liggen. Het vormt een voedingsbodem voor sommige organismen en biedt schuilplaatsen voor noodzakelijke insecten en andere kleine dieren. Zorg ervoor dat je het hele jaar bloeiende planten in je tuin hebt. Begin bijvoorbeeld in het vroege voorjaar met het inzaaien van een insecten- en vlindermix. Dit bestaat uit zaden van éénjarige planten die vanaf het voorjaar tot aan de herfst bloeien. Plant een vlinderstruik in je tuin en je zult zien dat veel vlinders jouw tuin uitzoeken om te eten en te fladderen. Laat gerust wat brandnetels in een hoekje van je tuin staan, dit is namelijk de voedingsbron van twee van Nederlands mooiste vlinders, de dagpauwoog en de atalanta. Een goede mix van bodembedekkers, halfhoge planten, struiken en een of twee bomen maakt je tuin zo divers dat het automatisch verschillende dieren aantrekt, van insecten tot vogels en zoogdieren. Wil je een deel van je tuin bestraten? Doe dit dan vooral op een milieuvriendelijke manier. 

Jouw tuin, de veilige plek voor vogels, zoogdieren en insecten

Een ecosysteem mag je zien als een web van onderlinge relaties tussen planten, dieren, schimmels en andere organismen. Als biodiversiteit afneemt, is het net alsof het web veel draden verliest. Het kan een tijd zijn vorm en stevigheid behouden, totdat te veel dragende draden doorgeknipt zijn. Intuïtief weet je dit; duurzaamheid is voor jou belangrijk; je hebt niet voor niets je woning duurzamer gemaakt. Nu is je tuin aan de beurt. 

  • Maak speciale egelhuisjes of koop ze bij een tuincentrum.
  • Hang nestkastjes op, het liefst op een plek waar katten en andere roofdieren niet bij kunnen.
  • Ga aan de slag met een insectenhotel, dat je samen met je kinderen, partner of vrienden gemakkelijk zelf kunt maken.

Een insectenhotel bouwen is een leuk en educatief Do-It-Yourself project. Je begint met een houten achterplaat. Aan de zijkanten en onderkant monteer je vervolgens brede houten planken. Aan de bovenkant zorg je voor een afdak, dat regen tegen kan houden.

Hoe de kamers eruit komen te zien? Wat dacht je van holle bamboescheuten, rietstengels en takken met zachte binnenkant? Je monteert ze aan de achterplaat, zonder schroeven of spijkers, met een goede montagekit. Zo weet je zeker dat niks scherps uitsteekt. De ruimtes tussen de stengels en takken vul je op met houtwol, schors, denneappels en andere natuurlijke materialen. 

Aan de slag voor een betere leefomgeving

Te veel tuinen in Nederland zijn zo intensief betegeld dat ze eigenlijk ecologisch gezien als dood moeten worden beschouwd. Doorbreek die trend en ga aan de slag met een tuin waar zowel jij, je kinderen en het leven om ons heen, zich veel beter thuis voelen en ook kunnen opbloeien.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.