Hashtag #WeDo

Hashtag WeDo - de nieuwe column van Bert van Ruitenbeek

De hashtag #MeToo heeft veel stof doen opwaaien. Misschien is het goed ook een hashtag te gebruiken voor een campagne met als doel de aanranders van onze aarde aan te geven. Of bij een wat positievere insteek, een hashtag juist voor mensen die een voorbeeld zijn hoe het leven op aarde zoveel mogelijk te beschermen en door te geven: #WeDo.

We leven in een voor onze planeet beslissend tijdperk: geven we het leven door op een vruchtbare aarde of wordt het doembeeld van de ‘survival of the fittest’ of beter de ‘survival of the richest’ in z’n meest zwarte scenario denkbaar? Want zonder insecten en met zes graden temperatuursverhoging gaat het er niet gezelliger op worden. Laten we in actie komen. #WeDo

Toneelregisseur Ivo van Hove staat momenteel met een toneelstuk op de planken naar de beroemde film Network uit 1976. Hierin roept een doordraaiende nieuwslezer  mensen op het raam te openen en te schreeuwen:  I’m as mad as hell, and I’m not going to take it any more’.  In de film zie je dan dat in New York mensen één voor één ‘s nachts het raam openen en dit uitschreeuwen. Best een goed idee, zo’n ultieme wake up call, als we er vervolgens dan wel tegenaan gaan.

Gratis apps voor een betere wereld

Een leefbare toekomst is mogelijk. We kunnen rijden op waterstof, onze huizen isoleren en verwarmen met zonnecellen. We kunnen ook landbouw bedrijven zonder chemie. Maar dan moet het niet blijven bij een kleine elite die zich enigszins zelfgenoegzaam in een huis met zonnepanelen nestelt, de elektrische auto voor de deur.  De toekomst is immers voor ons allemaal.

Waar blijven de politici met verbeeldingskracht die ons hierin meenemen? Of moet het vanuit de praktijkvoorbeelden komen, zoals bijvoorbeeld uit de biodynamische landbouw, waar #WeDo aan de orde van de dag is? Tineke van den Berg van de biodynamische Stadsboerderij Almere verwoordt het zo:

“Door de specialisatie in landbouw, zorg en onderwijs is de samenleving versnipperd en vereenzaamd. Boerderijen kunnen een bijdrage leveren aan het gezond maken van sociale verhoudingen. Wij nodigen de vluchtelingen die bij ons werken voor oogstfeesten uit. Samen eten en proeven werkt heel verbindend. En per jaar komen 150 schoolklassen naar ons kinderkookcafé.  Ik laat ze ‘dankjewel’ zeggen tegen de kippen die voor hen een eitje leggen. Ook bakken de scholieren koekjes en eten die warm op.”’

Spreekt dit jou aan? Laat het dan weten! Koop bijvoorbeeld biodynamische producten van dit soort boerderijen. Die vind je in de biologische speciaalzaak en dragen het Demeter-keurmerk. Nog beter: ervaar zelf hoe het leven doorgegeven wordt en neem deel aan educatieve uitjes op dit soort bedrijven. Spreek je steun uit voor de mensen achter Demeter of steun initiatieven die het ‘leven willen doorgeven’. En vooral: zegt het voort … #WeDo.

Bert van Ruitenbeek,
directeur van het keurmerk Demeter voor biodynamische landbouw en voeding
www.stichtingdemeter.nl

 

Deze column verscheen ook in onze landelijk verkrijgbare krant (december 2017/januari 2018).

 

Meer columns:

Het wonder van kurkuma
Bovenbazen

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.