Kaasvervangers die elke vegan moet proberen!

Kaasvervangers

Laatst bijgewerkt op 1 mei 2018

Laatste update op 1 mei 2018

Nederlanders zijn echte kaaseters. Per jaar produceren we dan ook ruim 900 miljoen kilo kaas. Gelukkig eten we dit niet allemaal zelf op. Het overgrote deel wordt geëxporteerd. Toch eten we gemiddeld meer dan 20 kilo kaas per persoon per jaar. De liefde voor kaas is sterk, we eten het op brood, als tussendoortje, bij de borrel of verwerken het in een recept. Als vegan kan het knap lastig zijn om afstand te doen van deze lekkernij. Gelukkig zijn er kaasvervangers die net zo lekker zijn! 

We hebben vier plantaardige kaasvervangers voor je in petto die je gewoon zelf kunt maken, dat wordt smullen!

Zelf plantaardige kaasvervangers maken

Plantaardige roomkaas

Vegan kaas

Deze plantaardige roomkaas is lekker op brood of een crackertje. Natuurlijk kan je er ook zonder onderlegger van genieten, of verwerken in een recept.

  • 1 kleine bol knoflook
  • 4 eetlepels verse kruiden (bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, bieslook, oregano)
  • 120 gram cashewnoten
  • 60 gram kokosboter
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 3 eetlepels citroensap

Verwarm de oven voor op 230 graden. Snij ongeveer de bovenste 1/3 van de knoflook af en rol deze in folie. Leg deze vervolgens in de oven voor 30-45minuten of totdat het begint te ruiken en de structuur zacht wordt. Laat het vervolgens afkoelen voordat je de folie er weer afhaalt.

Zet twee schaaltjes klaar en leg er een kaasdoek in. Besprenkel de bodem met 1 eetlepel van de verse kruiden per schaaltje.

Ondertussen stop je de cashewnoten, kokosboter en zout in de blender (bij voorkeur een voedselverwerker) totdat het bijna helemaal egaal is. Let op: helemaal egaal kan het niet worden. Pers de geroosterde knoflook uit in de mix van de blender, voeg daarna ook het knoflookpoeder en de citroensap toe. Laat dit nog even blenden.

Verdeel de mix over de twee schalen. Druk de plantaardige kaas goed naar beneden op de kruiden en de kaasdoek. Verdeel de overige kruiden over de twee schalen aan de bovenkant van de kaas, druk deze vervolgens voorzichtig goed tegen de kaas aan. Dek de bovenkant daarna af met de kaasdoek.

Zet vervolgens de schaaltjes op elkaar, en zet er een derde schaaltje gevuld met water bovenop. Je krijgt dus een toren met drie schaaltjes, waarvan de eerste twee met de kaas en de bovenste met het water. Zet deze toren in de koelkast en laat het een nacht staan.

De volgende morgen kan je het schaaltje met water verwijderen, en de kaas voorzichtig uit de kaasdoeken werken. De kaas kan je één week bewaren in een luchtdicht bakje.

Kikkererwtenkaas

Kikkererwtenkaas

Deze plantaardige kaas kan je goed plakjes van maken of raspen.

  • 120 gram kikkererwtenmeel
  • 240 ml water
  • 1,5 eetlepel edelgist
  • 1 theelepel zout
  • 1/8 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel appelciderazijn
  • kruiden naar smaak (Bijvoorbeeld basilicum, oregano en jalapeno)

Klop alle ingrediënten goed door elkaar in een kom. Zorg ervoor dat het kikkererwtenmeel goed is opgelost in het water. Je kan nu ook het goedje kruiden naar eigen smaak door te variëren met kruiden. Denk aan tuinkruiden, of misschien iets pittiger?

Zet een vierkante of rechthoekige bakplaat klaar en bedek deze met bakpapier.

Verwarm het mengsel in een pan op gematigde warmte. Roer constant om ervoor te zorgen dat het niet aanbrandt. Door het verwarmen wordt het klonterig en dik. Proef een beetje om te kijken of de kruiden naar smaak zijn, zo niet kan je nog een beetje toevoegen. Het is de bedoeling dat je de kikkererwten smaak eruit ‘kookt’ , let tijdens het proeven of deze smaak nog aanwezig is. Zodra het geheel egaal en dik is kan je het in de bakplaat gieten of opscheppen.

Eventueel kan je de bovenkant nog afvlakken met bijvoorbeeld de onderkant van een lepel. Zet het vervolgens in de koelkast. Na twee tot drie uur is het gereed en kan je de kaas schaven, raspen of in blokjes snijden.

Bewaar de kaas in een luchtdichte bak in de koelkast om het langer te kunnen bewaren.

Plantaardige fetakaas

Vegan fetakaas

Deze fetablokjes zijn lekker als snack, of door de salade of andere gerechten!

  • 400 gram tofu
  • 2 eetlepels witte miso
  • sap van 1 citroen
  • 60 ml appelciderazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 eetlepels water
  • 2 eetlepels edelgist
  • 1 eetlepel oregano (optioneel)
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • zout en peper
  • chilivlokken (optioneel)

Druk het vocht uit de tofu. Doe dit door de tofu tussen twee vellen keukenpapier te leggen en zet er vervolgens iets zwaars bovenop, bijvoorbeeld een (grote) pan met water. Laat dit minimaal een uur staan.

Prepareer de marinade. Voeg alle overige ingrediënten toe in een kom en klop deze goed totdat het geheel goed gemengd is.

Snij de tofu in kleine stukjes en stop deze in een pot of een luchtdichte bak. Voeg de marinade toe en meng het geheel (even goed schudden). Stop het vervolgens in de koelkast en laat het twee uur marineren. Marineer tussen de 8 en 48 uur voor het beste resultaat. Na het marineren kan je de vegan fetakaas 2 tot 3 weken bewaren indien je het in olijfolie in een luchtdichte pot of bak bewaard.

Plantaardige mozzarella kaas

Vegan mozzarella

  • 100 gram cashewnoten
  • 200 ml water
  • 1 eetlepel edelgistvlokken
  • 1,5 theelepel appelazijn
  • 1 theelepel zout
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 3 eetlepels tapiocameel
  • 1 eetlepel citroensap (optioneel)
  • Een klein beetje gedroogde basilicum (optioneel)
  • 1 eetlepel uienpoeder (optioneel)
  • 1 theelepel tahini (optioneel)

Optioneel: Zet van te voren een bak met ijswater klaar.

Stop de cashewnoten met het water in de blender, totdat het egaal is. Een voedselverwerker werkt beter, als je die niet hebt kan je de cashewnoten van te voren even weken.

Voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe en mix het geheel nogmaals in de blender. Verwarm een pan op laag vuur en giet het mengsel erin. Begin meteen met roeren zodat het niet aankoekt. Door het verwarmen wordt het mengsel dik. Blijf roeren totdat het geheel egaal en dik is.

Schep met een soeplepel, ijslepel of een andere grote lepel balletjes uit het mengsel en laat deze in het ijswater vallen. Door het ijswater koelt het snel af waardoor het een stevige structuur krijgt, net zoals mozzarella kaas. Schep het vervolgens weer uit het ijswater en laat het even drogen op een schaal of bordje. Je kan er ook voor kiezen om in plaats van het ijswater te gebruiken, de balletjes op een schaal in de koelkast te leggen voor minimaal 4 uur.

Plaats de kaas in een luchtdichte bak of schaal in de koelkast om het te bewaren.

Kaasvervangers kan je ook gewoon kopen

Heb je geen zin om zelf je vegan kaas te maken? Geen zorgen! Je kan ze ook gewoon kant én klaar kopen. Kijk eens op Charly’s All Is Fair. Deze partij verkoopt allerlei verschillende veganistische kazen. Van Parmezaanse kaas tot brie en cheddar kaas en nog veel meer. Ze hebben verschillende verkooppunten in Nederland en verkopen ook online.

 

Wat vindt jij van deze kaasvervangers? Of heb je zelf nog lekkere recepten? Deel het in de comments!

Meer plantaardige alternatieven:

Plantaardige alternatieven voor yoghurt en kwark
Plantaardige alternatieven voor melk

Heb jij de ultieme gids voor elke (aankomende) vegan al gelezen?

In dit artikel komt alles aan bod wat je moet weten over vegan. Van tips, kookboeken, recepten, gezondheid en apps tot plantaardige alternatieven, fashion, voedingsstoffen, supplementen en nog veel meer!

De ultieme gids voor elke (aankomende) vegan

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *