Voel je vitaler, met het betere vocht

vegan

Ook in de herfst- en komende wintermaanden is het belangrijk goed te blijven drinken. Maar dat plat watertje kan ook wel snel gaan vervelen. De Betere Wereld wijst je op heerlijke, supergezonde alternatieven. Let’s do this!

Dé trend van de voorbije zomers, direct gevolgd  door het slowjuicen, was infused water. Oftewel, een blend van water met wat bio fruit en/of groenten plus kruiden, zoals munt. Echt heerlijk om te drinken, bijvoorbeeld ook als afwisseling als je al heel veel kraanwater drinkt. Maar ook superleuk om te maken! Als je wat minder tijd hebt, kan je een smaakje van Belvoir toevoegen.

Gebotteld water en bubbels
Het Nederlandse kraanwater is een van de beste wereldwijd en goedkoop. Mocht je tóch een fles tapped water in een plastic fles willen kopen, kijk dan eens naar nieuwkomer Icelandic Water, fluweelzacht, ondergronds gebotteld. In de schappen van natuurvoedingswinkels als bijvoorbeeld Ekoplaza en Natuurwinkel, maar ook bij Marqt en de reguliere supermarkten, vind je ook heel wat bruisends. Denk dan aan biologische ijsthee van BOS, de sprankelende watertjes van Whole Earth en de limonades van Belvoir en Bionade. Natuurlijk om zó te drinken ter afwisseling van je water of sapje, maar ook prima te mixen met fruit of kruid.

infused water

Berkenwater
Redelijk nieuw in de schappen is berkenwater. Yep, rechtstreeks uit die boom en bezongen om de goede eigenschappen die het sap bezit: bloedzuiverend en vochtafdrijvend – wellicht ken je het wel van berkenthee. Je vindt berkenwater onder de merken BIRK (wel met toegevoegd suiker helaas), BIRCH WTR (Win!) en Tapped. De laatste is verkrijgbaar in een wel heel mooie verpakking bij Ekoplaza.

Birch WTRvitaal vocht

Supersapjes
Fruit, groenten, kruiden en specerijen doen het goed in je blender of slowjuicer. Het verschil weet je inmiddels wel hè; de blender hakt alles kort en klein, je krijgt een wat dikker sap, vol vezels. Uit de slowjuicer komt vooral sap, doordat de stukken langzaam kapot worden gewreven en de vezels gescheiden worden van het sap. En de meeste van die vezels zijn weer prima te gebruiken in bijvoorbeeld de yoghurt. Je kunt je smoothie of sapje natuurlijk verrijken met wat biologische melk of varianten daarvan zoals (ongezoete) amandelmelk, rijstdrank en kokosmelk of -water.
Een gezonde variant op de reguliere vruchtensappen is ‘Eerste Hulp van Schulp’: een lijn sappen van groenten en fruit, puur natuur!

Biologisch gerstegrassap-extract
Dit groene poeder is gemaakt van het sap van gerstegras en bevat meer dan 70 voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Heel wat anders dus dan gewoon tarwe- of gerstegras! Gras is namelijk door mensen niet te verteren. Door de samenstelling in het extract herstelt het de zuur-base balans, helpt het bij de reiniging van het lichaam en vermoeidheid, als ook bij acné. Dit wondergoedje is verkrijgbaar bij De Tuinen, DIO, en andere gezondheidswinkels.

Raw food wordt ook wel ‘schone voeding’ genoemd. De voeding is rauw, plantaardig, onbe-werkt en niet boven de 40 graden verhit. Hier-door blijven enzymen -van nature in elke plant aanwezig- behouden. Superfoodies producten zijn 100% organic en raw en bieden je gelijk een groot deel van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen. Inspiratie opdoen voor recepten? Gratis e-book: www.superfoodies.com/recepten

Gefermenteerde sappen
Fermentatie is een oude manier om voedsel te bewaren, en waar iedereen zich nu heerlijk druk om maakt – en terecht. Niet alleen is het een manier om voedsel en de sappen langer te bewaren (vraag je oma er maar eens naar en ze doet vast een boekje open) maar gefermenteerd voedsel blijkt gezonder dan menigeen altijd dacht. (Behalve je oma dan, die wist wel van wanten, wat voedsel betreft in elk geval.) Gefermenteerd voedsel bevat namelijk levende, goede bacteriën, die een gezonde darmflora dienen en daardoor je weerstand en stoelgang.

En ja, door het water en al dat goddelijke vocht van de fermentatie, zijn er ook gefermenteerde sappen verkrijgbaar. Kies uit het assortiment van Luna Terra (met Demeter keurmerk!) de sappen die zijn voorzien van de aanduiding “met melkzuur” en je hebt 0,75 liter pure gezondheid te pakken. Houd je aan wat regeltjes, en fermenteren is prima thuis te doen; het internet staat bol van recepten.

Waterkefir
Liever thuis Do It Yourself-en? Dan heb ik iets voor je: supergezonde en echt heerlijk waterkefir! Het enige wat je nodig hebt is een portie levende waterkefirkorrels -via bijvoorbeeld de Kefirshop.nl – wat vruchten, een variant van suiker zoals biologisch of ahornsiroop (voor het gisten) en water. Recepten zijn volop op internet te vinden, bijvoorbeeld op www.waterkefir.net. In je koelkast ontstaat dan na verloop van tijd door fermentatie een lichtbruisende, probio-tische limonade. Je supergezonde waterkefir bevat dan Vitamine B1 (Thiamine), B2, B6 en B12, C, D en H (Biotine), als ook essentiële aminozuren en mineralen. Het is ideaal voor inname van voedingssupplementen, het schudt je spijsvertering lekker op, en optimaliseert die o zo belangrijke darmflora van je. En het mooie is, in principe kan je met één portie waterkefirkorrels oneindig veel waterkefir maken! Bovendien heeft kefir een natuurlijke zelfbewarende en zelfontsmettende werking. Het hoeft dus niet steriel geproduceerd of bewaard te worden – het bederft nooit!

vitaal vocht waterkefir

Mocht je nou de tijd ontbreken en je wilt waterkefir kant-en-klaar bestellen, dan is er volgens de kennisexperts eigenlijk maar één product dat als alternatief in aanmerking komt: Aquakefir Concentrated heeft bovendien het Demeter-keurmerk. Bij één deel van het concentraat voeg je dan 10 delen water toe, en eventueel wat vruchtensap voor een ander smaakje. Enjoy!

Gezond theeleuten
Van koud naar warm. Combineer warm water met groene thee, bij voorkeur losse blaadjes, en je hebt een flinke boost voor je lijf te pakken: vol antioxidanten (daar zijn ze weer!) die je lijf in standje ‘gezond’ laat staan. Wel volhouden, en eventueel zoeten met bio kokosbloesemsuiker of ahornsiroop. Of met rauwe honing; heb je gelijk een natuurlijk antibioticum te pakken. Dat schijnt overigens ook te zijn als je thee maakt van saliebladeren met fenegriek – het kan maar voor je werken, niet?

De Gezondheidsraad adviseert 3 koppen echte thee per dag te drinken. Volgens hen is aangetoond dat zwarte thee en groene thee de bloeddruk verlagen en dat ze daarmee de kans op een beroerte kleiner maken. Witte en oolong thee komen van dezelfde theeplant als de groene en zwarte thee, dus je mag aannemen dat de gezondheidsvoordelen ook voor deze soorten gelden.

Kruidenthee is officieel geen thee, maar kan wel erg goed voor je zijn! Ook in de Ayurveda en Chinese geneeskunde kennen we krachtige theeën, gebaseerd op jouw type of afgestemd op de staat van je lijf. Zo wordt thee van de gedroogde, biologische bloemen van Chrysanteum longlivety-thee genoemd.

Enjoy & Doe jezelf some Good!

Tekst: Erwin Polderman

 

Meer:
>  Kom tot bloei, voor een betere wereld
>  De duindoornbes verzorgt droge ogen

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.