De leukste speelhuisjes voor deze zomer

Als de eerste zonnestralen tevoorschijn komen, zijn het vaker de volwassenen dan de kinderen die staan te trappelen om naar buiten te gaan. Kinderen daarentegen blijven liever binnen. Drie op de tien kinderen spelen nooit of slechts één keer per week buiten. Slechts 14 procent van de kinderen tussen de 6 en 12 jaar speelt elke dag buiten; zes jaar geleden was dat nog 20 procent. Als de ouder ze dan kordaat naar buiten stuurt, duurt het niet lang of ze zijn er gelukkig aan het spelen. Een speelhuisje in de tuin kan een extra duwtje zijn om hen te verleiden naar buiten te gaan. Wij zetten de leukste voor deze zomer op een rijtje.

Smoby 310209

De favoriet van het jaar is de Smoby 310209. Dit is niet zomaar een huisje, maar eentje met een volledige buitenaanleg. Er is de picknicktafel, twee bankjes, een voortuintje en een interieur. Het is vervaardigd uit onderhoudsvriendelijk materiaal, bezwijkt niet bij een hevige voorjaarsstorm en houdt zelfs de UV-stralen tegen zodat het kind er een hele namiddag onbezorgd in kan spelen. Wil grote zus of broer er ook nog bij? Dankzij het hoge dak lijkt het langs de buitenkant alsof het huisje een verdieping heeft. Dat is niet zo zodat ook grotere kinderen binnen kunnen rechtstaan.

Lees ook:

> Waarom vergaderen in de buitenlucht beter is

Van een overdekt terras tot een tipi

Ook een leuke en een pak budgetvriendelijker dan de Smoby is het Little Tom kinderspeelhuis. Het is wat compacter maar beschikt over alle voorzieningen zoals de picknicktafel en twee bankjes. Wie meer wil dan het traditionele huisje kan gaan voor het Spielwerk zandbak speelhuisje, een zandbak met een ruim overdekt terras aan. Heel gezellig is de Lavievert Kindertent Tipi, een tipi gemaakt uit katoenen doek en gerookt hout. De zijvakken zijn uitermate geschikt om boeken en speelgoed in te bewaren.

Een doordachte aankoop

“Om het meest geschikte speelhuisje voor in de tuin te kiezen, zijn er verschillende criteria die je in gedachten moet houden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aanbevolen minimale leeftijd van het kind. Voor een kind van twee jaar kan een huisje van één meter lang volstaan, voor kinderen van vijf jaar is een hoogte van 1,5 meter geschikt. Ook de productiematerialen spelen een belangrijke rol. Als het veel regent, is het handig om te kiezen voor anticorrosieve of plastic materialen”, legt Kurt Visser van OUDERZONE uit. Het ontwerp moet het kind ook aanspreken. Een prent van zijn of haar favoriete personage kan al wonderen doen.

Monteren

Gelukkig is het niet zo moeilijk om speelhuisjes te monteren. Het zijn immers de ouders die het met de hulp van de kinderen in elkaar moeten kunnen knutselen. Bij de meeste speelhuisjes worden niet alleen de onderdelen geleverd, maar ook het gereedschap nodig om het ineen te zetten. Het is niet nodig om er een professional bij te halen.

Een speelhuis voor volwassenen?

Al eens gedacht om een vergadering te organiseren in een boomhut of een speelhuis? Zo heel gek is dat niet. Volwassenen zitten overdag vaker meer binnen dan hun kinderen die op vastgelegde uren de klas verlaten om even naar buiten te gaan. Vergaderen in openlucht bevordert de creativiteit, werkt inspirerend en is dus effectiever. De zon op je huid, het geluid van vogels en de geur van gras kunnen ervoor zorgen dat jij problemen van een hele andere kant gaat zien en dus met andere oplossingen komt dan wanneer je binnen zou vergaderen. Het is het eenvoudigst om deze vergadering al wandelend te doen maar heb je onderdak nodig, dan kan een boomhut, een groot speelhuis of een boot een inspirerende omgeving zijn.

Lees meer:

Natuurlijk schoonmaken met kinderen in huis

Met de kinderen op winkelsafari tijdens de Demeter weken

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.