Over smeren, kleren en weren

kwf

KWF in de Groene Stoel

De zon zit weer in de maand! Genieten dus. Maar ook oppassen voor de schadelijke gevolgen van de zon, vooral voor kinderen. Dus gingen we graag in gesprek met Mischa Stubenitsky, KWF, over preventie, smeren, kleren en weren.

kwf

Kanker is een ziekte die heel veel impact op de levens van patienten en hun naasten heeft. De diagnose en behandeling kan zwaar zijn, fysiek en psychisch, ook voor de omgeving van de patient.

Waar bestaat het werk van KWF uit?

KWF heeft drie missiedoelen: meer onderzoek, minder kanker door middel van voorlichting en preventie, en als derde een betere kwaliteit van leven voor (ex-)patienten. Daarvoor halen wij zoveel mogelijk geld op.

Wat kan je vertellen over de huidige KWF campagnes?

KWF heeft een aantal campagnes zoals `Geef mij Tijd`, de collecteweek, maar ook het hardloopinitiatief Team KWF en de tv – show Marathon tegen kanker. Met deze campagnes vragen we aandacht voor het belang van donaties voor kankerbestrijding. Kankeronderzoek is duur en kost veel tijd. Met geld kunnen we een versnelling bewerkstelligen.

Op dit moment is onze kankerpreventiecampagne ‘Smeren, Kleren, Weren’ gestart.

Kun je die campagne wat meer toelichten?

Met ‘Smeren, Kleren, Weren’ we ons op zonbescherming van kinderen. Zonverbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd. Door goed te smeren, regelmatig de schaduw op te zoeken (weren) en UV-beschermende kleding te dragen, loop je minder risico om te verbranden. Deze campagne is nodig; huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.

Over smeren

Gebruik een zonnebrandcrème met beschermingsfactor (SPF) van minstens 30; smeer je kind een halfuur voor het naar buiten gaat in en ook voordat het naar school gaat. Herhaal het smeren iedere twee uur, of vaker na zweten, zwemmen, afdrogen of het sporten. Hoe dik je moet smeren? Lekker dik! Zuinig smeren geeft een lagere beschermingsfactor dan op de verpakking staat. Wij adviseren 7 theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt: eentje voor gezicht en hals, twee voor armen en schouders, twee voor borst, buik en rug, en dan nog 2 voor benen en voeten. Vergeet de bekende vergeten plekken niet: oren, lippen én de bovenkant van voeten.

Over kleren

Bescherm je huid met een shirt met mouwen, zet een zonnebril op (met uv-werend glas) en een hoedje of pet. Als je helemaal zeker wilt zijn, kies dan uv-werende (zwem)kleding.

Over weren

Zoek af en toe de schaduw op. Gebruik bomen, zonnedoeken of parasols.  Vooral tussen 12 en 15 uur is de zon het schadelijkst.
Kinderen zien hoe jij omgaat met bescherming tegen de zon. Geef daarom het goede voorbeeld.

Internet heeft cliënten mondiger gemaakt. Wat merkt KWF daarvan?

Online is veel informatie te vinden over kanker. Via kanker.nl kunnen patiënten en andere geinteresseerden met elkaar in contact treden en betrouwbare informatie vinden.

Hoe kunnen we met z’n allen zorgen dat mensen daadwerkelijk hun verantwoordelijk-heid nemen en aan de slag gaan voor hun gezondheid?

Aan de gevolgen van roken sterven jaarlijks 20.000 mensen en daarom is het voor KWF zeer belangrijk om hier iets aan te doen. Het is een verslaving en stoppen kan lastig zijn. Via stoptober krijgen rokers hulp om te stoppen. Daarnaast zet KWF in op preventie en voorlichting rond tabak.

Is er innovatie merkbaar in de zelfzorg voor wat betreft kanker(bestrijding), bijvoorbeeld in uv-werende kleding?

We zien bijvoorbeeld op het gebied van zon-bescherming veel innovatieve ontwikkelingen. Recentelijk is een app ontwikkeld waar de gebruiker ziet hoe het zit met de kracht van de zon. Maar ook uv-werende kleding wordt steeds mooier en beter.

Wat kunnen we in de nabije toekomst van KWF verwachten?

KWF is altijd bezig met kankerbestrijding; met acties, campagnes en initiatieven als de Samenloop voor Hoop, die deze zomer weer in heel Nederland georganiseerd worden. Dit is een heel mooi event, waarbij hele gemeenschappen in actie komen en geld ophalen voor kankerbestrijding.

Hoe kunnen onze lezers KWF helpen?

Op www.kwf.nl vind je alle informatie: van doneren tot het starten van een actie.

 

Meer over veilig zonnen:

Eerste zonnebrandcreme met Huid Allergie Keurmerk
Zomer, zon en celzouten
Veilig de zon aanbidden (expertartikel)
Veilig zonnen doe je hiermee! (win)

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.