Een duurzame uitvaart: hoe regel je dat?

Oké, misschien ben je hier nog niet zo mee bezig, dat snappen wij zeker. Maar als jij duurzaamheid belangrijk vindt, dan wil je je misschien ook eens verdiepen in de mogelijkheden voor een duurzame uitvaart en we vinden het een goed idee om dit ook bespreekbaar te maken. Tijdens je leven ben je bezig met het maken van bewuste keuzes, maar ook voor daarna kun je alvast duurzame keuzes maken. Dus, wil jij weten hoe je een duurzame uitvaart regelt? Daar lopen we in deze blog met jou doorheen.

Een begrafenisondernemer die klanten de mogelijkheid biedt om hun uitvaart op duurzame wijze in te richten, is in Nederland vaak aangesloten bij GreenLeave. Ondernemingen die daarbij aangesloten zijn zorgen naast de mogelijkheid voor een duurzame uitvaart er ook voor dat hun eigen bedrijfsvoering duurzaam is. Gebaseerd op de internationale richtlijn voor duurzaam ondernemen. Het gaat hierbij om: het minimaliseren van de milieu-impact van de bedrijfsvoering, rekening houden met duurzaamheid wat betreft inkopen en maatschappelijke initiatieven ondersteunen.

Een uitvaart bij een duurzame begrafenisonderneming is dus al één stap in de duurzame richting. Maar wat kan er nog meer gedaan worden aan de uitvaart zelf? Kort geleden is het eerste elektrische crematorium van Nederland geopend in Almere. Deze oven werkt niet op gas, maar op windenergie. Dit is een nieuwe manier om een crematie op een veel duurzamere manier uit te voeren dan normaal.

Wat is de meest milieuvriendelijke oplossing voor de as? Als het gaat om duurzaamheid is asverstrooiing het meest duurzaam. Een sierurn die je begraaft of bijzet, is minder duurzaam omdat deze urnen vaak van niet recyclebare materialen zijn gemaakt. Wil je toch liever de as bewaren in een mooie urn? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bio urn: urnen van hout, klei, vilt, plantaardige en/of biologisch afbreekbare materialen.

Is cremeren eigenlijk duurzamer dan begraven? Of kun je toch beter voor begraven kiezen als je het beste met het milieu voor hebt? Deze twee opties ontlopen elkaar niet veel wat betreft belasting van het milieu. Vaak wegen de keuzes rondom een uitvaart zwaarder, dan de uitvaarttechniek zelf. Denk dan vooral aan de gebruikte materialen: is de kist duurzaam, de urn, is de lijkwade biologisch afbreekbaar of het grafmonument? Kies je voor een natuurlijke zwerfkei als grafmonument, dan is dit veel milieuvriendelijker dan een groot granieten monument. Om maar een voorbeeld te geven.

Waar kun je verder nog aan denken? Een digitale rouwkaart en condoleanceregister besparen papier en zijn daarom een milieubewuste keuze. Daarnaast zijn er in Nederland pakweg 15 natuurbegraafplaatsen, hier kun je kiezen voor bijvoorbeeld een houten schijf, zwerfkei of gedenkboom als grafmonument. Meer weten? Zoek contact met een begrafenis ondernemer die een duurzame uitvaart aanbiedt. Zij kunnen je alles vertellen over de verschillende mogelijkheden.

Lees ook:

Een groene uitvaart?

From nature to nature

Natuurbegraven: Een exclusieve begraafplaats in bos of heide

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.