Hoe gezond is het drinken van koffie?

koffie is het wel zo gezond

Nederland houdt van koffiedrinken

Meer dan 80% van de Nederlanders drinkt regelmatig koffie, met een gemiddelde consumptie van 531 gram per dag in 2017. Hiermee komt Nederland op de vijfde plek te staan van de landen waar de meeste koffie wordt gedronken. 

Maar hoe gezond is het drinken van koffie eigenlijk?

In dit artikel leggen we je uit:

 • Welke stoffen er in koffie zitten?
 • Zit er verschil in hoe de koffie wordt gezet?
 • Zit er een verschil in soorten koffiebonen?
 • Gezondheidseffecten van koffiedrinken
 • Voor- en nadelen van koffiedrinken
 • Drinkadvies voor koffie

Welke stoffen zitten er in koffie?

Koffie bevat minimale, verwaarloosbare hoeveelheden koolhydraten, eiwitten en vetten. Één kop (zonder suiker en melk) levert minder dan 1 kcal op. Er zitten echter wel ongeveer 800 verschillende bioactieve stoffen in 1 kopje. Onder andere het bekende cafeïne en een aantal vitaminen en mineralen. Daarnaast zijn er ook andere stoffen die vrijkomen bij het bereiden van de koffie(bonen) of al aanwezig waren in de koffieplant. We gaan de belangrijkste toelichten, namelijk cafeïne, cafestol, kahweol en polyfenolen.

Cafeïne

De bekendste stof is cafeïne. Cafeïne maakt ons alert en wakker en verbetert de concentratie. Dit maakt koffie het ideale drankje om mee op te staan, voor op het werk of om gezellig te kletsen met vrienden. De hoeveelheid cafeïne is afhankelijk van de soort koffie en hoe het gezet is. Het lichaam went aan de cafeïne, hierdoor heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken.

De werking van cafeïne kan verschillen per persoon. Er zijn namelijk verschillende genen die de werking en afbraak van cafeïne reguleren. Het type gen dat je hebt kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat cafeïne snel of juist langzaam wordt afgebroken. Je genen bepalen dus hoe lang je de effecten van cafeïne ondervindt, en hoe snel je naar dat tweede, of derde kopje koffie snakt. Gemiddeld genomen duurt het opgewekte gevoel van cafeïne ongeveer 3 uur, met een opnametijd van 30 minuten.

Acrylamide

Vermoed wordt dat een hoge inname van acrylamide een kankerverwekkende werking heeft, maar dit is bij mensen nooit  bevestigd. De stof ontstaat bij het verhitten van zetmeelrijkeproducten (zonder water) boven de 120 graden. Naast koffie, komt het ook voor in bijvoorbeeld friet, chips en (geroosterd) brood. Acrylamide afkomstig uit koffie hoef je in principe geen zorgen over te maken. Wees er wel attent op dat je niet teveel acrylamide van verschillende bronnen binnenkrijgt indien je voedingspatroon rijk is aan verhitte zetmeelrijke producten.

Cafestol en kahweol

Cafestol en kahweol zijn stoffen die de cholesterol kunnen verhogen. De aanwezigheid van deze stoffen is afhankelijk van hoe de koffie is gezet. Kahweol heeft daarnaast een anti- oxidatieve (het tegengaan van vrije radicalen en ontstekingsreacties) werking en schijnt een kankerwerende functie te hebben.

Polyfenolen

Polyfenolen zijn plantenstoffen die tot de antioxidanten behoren. Ze hebben een ontstekingsremmend effect en maken vrije radicalen onschadelijk. Daarnaast zouden ze ook een kankerbestrijdende functie kunnen hebben.

Zit er verschil in hoe de koffie is gezet?

Hoe de koffie is gezet heeft invloed op de hoeveelheid cafestol en kahweol die in de koffie zit. Zoals eerder beschreven hebben deze stoffen een cholesterol verhogende werking. Bij filterkoffie, waarbij gebruik is gemaakt van een papieren filter, blijven deze stoffen in het filter zitten. Bij ongefilterde koffie komen deze stoffen gewoon in de koffie terecht. Om deze reden kan filterkoffie beter voor je gezondheid zijn dan ongefilterde koffiesoorten. Houdt hier vooral rekening mee als je een te hoog cholesterolgehalte hebt.

Filterkoffie & Oploskoffie

Door het papieren filter bevat een kopje filterkoffie slechts 0,1 mg cafestol. Deze hoeveelheid is verwaarloosbaar. Alhoewel je voor oploskoffie geen filter gebruikt, bevat het net zoals filterkoffie 0,2 mg cafestol per kopje. Het filteren is namelijk al op grote schaal in de fabriek gebeurd. Oploskoffie is daarentegen niet gefilterd en bevat dus meer cafestol.

Koffiepads (Senseo)

Ondanks dat het filter van de koffiepad heel dun is, is het net zo effectief in het opvangen van cafestol en kahweol als een papieren filter. Koffiepads bevatten daarom net zo weinig van deze stoffen als filterkoffie.

Koffiecapsules (Nespresso en Dolce Gusto)

Bij koffiecapsules, van bijvoorbeeld Nespresso en Dolce Gusto is er geen filter aanwezig. De koffie wordt in een luchtdichte capsule bewaard waar vervolgens heet water doorheen wordt geperst. Dit heeft als resultaat dat een kopje koffie gemaakt van capsules rond de 1 mg cafestol kan bevatten. Drink daarom niet meer dan 3 á 4 koffiecapsules per dag.

Espresso

Espresso wordt gezet onder hoge druk waarbij geen filter aan te pas komt en heeft 1,5 mg cafestol per kopje. Er wordt om deze reden aangeraden om niet meer dan 3 kopjes espresso per dag te drinken.

Cafetière of French press

Een cafetière of french press is een glazen pot waarbij kokend water direct op de gemalen koffie wordt gegoten. Vervolgens wordt met behulp van een metalen filter het koffiepoeder naar de bodem gedrukt. Deze koffie bevat maar liefst 3,5 mg cafestol per kopje. Er wordt daarom aangeraden om hier niet meer dan één kopje per dag van te drinken.

Koffie

Zit er een verschil in de gezondheid van koffiebonen?

Koffiebonen zijn niets meer dan de geroosterde zaden van een koffieplant. Er zijn zestig verschillende soorten koffieplanten. Voor koffieproductie zijn er maar twee koffieplanten belangrijk, namelijk Coffea Arabica en Coffea Canephora Laurentii. Van deze koffieplanten worden Arabica en Robusta koffiebonen gemaakt.

Er zijn lichte verschillen tussen deze twee koffie boonsoorten. De Arabica bevat ongeveer de helft minder cafeïne dan de Robusta. De Robusta is over het algemeen pittiger, bitterder en minder aromatisch in tegenstelling tot de Arabica. Verder bevat Robusta ongeveer de helft minder cafestol en zeer lage hoeveelheden kahweol ten opzichte van Arabica.

De gezondheidseffecten van koffiedrinken

De vele verschillende stoffen die in koffie zitten hebben allerlei effecten op je gezondheid die zowel negatief als positief kunnen zijn. Bovendien kan het per persoon sterk verschillen. 

Ontwenningsverschijnselen van koffie

Wanneer je plotseling stopt met koffie (of cafeïne) drinken kan het voor ontwenningsverschijnselen zorgen in de vorm van hoofdpijn, verminderde alertheid en sufheid. Dit kan na 12 tot 48 uur optreden wanneer je plotseling stopt met cafeïne drinken. De ernst van de symptomen hangt samen met hoeveel cafeïne die er gedronken werd en voor hoelang. De ontwenningsverschijnselen kunnen worden voorkomen door stap voor stap te minderen met het drinken van koffie. 

Koffie en de vocht vasthouden

Er wordt vaak gedacht dat het drinken van koffie leidt tot het vasthouden van vocht en uitdroging. Dit is echter niet waar. Het plotseling drinken van koffie, met daarvoor een aantal dagen onthouding, kan ervoor zorgen dat de urine uitscheiding tijdelijk toeneemt. Zodra het lichaam eraan ‘’went’’ gaat de uitscheiding weer terug naar normaal. Verder zijn er geen verstoringen in de vochthuishouding gevonden bij matig koffiegebruik (tot maximaal 5 koppen per dag).

De voordelen van koffie drinken voor de gezondheid

 • Het drinken van koffie verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.
 • Koffiedrinkers hebben een lager risico op diabetes type 2.
 • Koffiedrinken verkleint de kans op bepaalde kankersoorten.
 • Langdurig matig koffiegebruik beperkt mogelijk de gevolgen van een schadelijke beroerte.
 • Verlaagt de kans op galblaasziekte.
 • Koffie kan de vorming van leverziekten beperken.
 • Kan tijdelijk de mentale prestaties bevorderen.
 • Koffiedrinken lijkt de kans op een depressie te verkleinen.

De nadelen van koffie drinken voor de gezondheid

 • Ongefilterde koffie verhoogt het cholesterol.
 • Het drinken van koffie beperkt de opname van bepaalde vitaminen en mineralen.
 • De cafeïne kan zorgen voor slaapproblemen, hoofdpijn, rusteloosheid, angstgevoelens suizende oren en hartkloppingen.
 • Koffiedrinken als je borstvoeding geeft kan het kind onrustig maken.
 • De cafeïne kan bijdragen aan uitgeputte bijnieren.
 • Je kan afhankelijk worden van koffie en minder goed functioneren bij onthouding.
 • Geeft mogelijk een (licht) verhoogde bloeddruk.

Wil je meer informatie over de gezondheidseffecten van koffie? Kijk dans eens op www.koffieengezondheid.nl

Voedingsadvies koffiedrinken

Het advies is om per dag niet meer dan 4 tot maximaal 5 koppen koffie te drinken in verband met de aanwezigheid van cafeïne. Langdurig een teveel aan cafeïne kan bijdragen aan slapeloosheid, rusteloosheid, angst en bijnieruitputting. Voor een betere nachtrust is het verstandig om een aantal uur voor het slapen geen cafeïne te drinken. De tolerantie voor cafeïne kan per persoon verschillen, luister daarom goed naar je lichaam. Kies eventueel voor cafeïnevrije varianten.

Het is nog niet duidelijk of cafeïne consumptie tijdens de zwangerschap schadelijk is voor het ongeboren kind. De ESFA raadt om tijdens de zwangerschap niet meer dan 200 gram cafeïne per dag te nemen. Daarnaast kan het drinken van koffie als je borstvoeding geeft het kindje onrustig maken, de cafeïne komt namelijk ook in de borstvoeding terecht.

Koffie bij de maaltijd?

Drink koffie niet bij de maaltijd. Het hindert namelijk de opname van bepaalde mineralen en vitaminen die in de voeding zitten. Sowieso is het geen goed idee om te drinken bij de maaltijd, omdat dit het maagzuur verdunt en eveneens zorgt voor een minder goede opname van voedingsstoffen. 

Conclusie

Kies bij voorkeur voor gefilterde koffie, ongefilterde varianten bevat namelijk cafestol en kahweol die het cholesterol verhogen. Onder filterkoffie vallen ook: oploskoffie (met uitzondering van espresso filterkoffie) en koffiepads (senseo). Koffiesoorten die niet gefilterd zijn: Koffiecapsules (Nespresso en Dolce Gusto), espresso, Cafetière of French press en kookkoffie.

Als je er toch voor kiest om ongefilterde koffie te drinken, houdt dan de volgende richtlijnen aan:

 • Espresso: niet meer dan drie kopjes per dag
 • Koffiecapsules: niet meer dan drie á vier kopjes per dag
 • Cafetière of French press: niet meer dan één kopje per dag
 • Kookkoffie: niet meer dan één kopje per dag

Koffie zonder suiker past volgens de ‘Schijf van Vijf’ in een gezond eetpatroon. Wel is het belangrijk dat je goed op let wat voor koffie je drinkt en hoeveel je drinkt. Koffie is dus niet slecht voor je gezondheid, mits je met mate drink en niet de maximale hoeveelheid van 5 kopjes per dag overtreft.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Social Media als je meer interessante artikelen wilt ontvangen!

Toon de 237 reacties
 1. Wouter schreef:

  Wil je leren hoe je lekkere filterkoffie zet kijk dan eens op http://www.WB.coffee voor een cursus!

 2. D schreef:

  ”Alhoewel je voor oploskoffie geen filter gebruikt, bevat het net zoals filterkoffie 0,2 mg cafestol per kopje. Het filteren is namelijk al op grote schaal in de fabriek gebeurd. Oploskoffie is daarentegen niet gefilterd en bevat dus meer cafestol.”
  Eerst wordt gezegd dat de oploskoffie al in de fabriek wordt gefilterd en daarna wordt gezegd dat oploskoffie niet wordt gefilterd. Is dit niet een beetje tegenstrijdig?

 3. Lyza Fashion schreef:

  lyzafashion is the name of a fashion icon. You can find the latest fashion trending outfits with a full range that suitable for all communities. lyzafashion deal bodycon, casual, Day, Evening, Maxi, Mini Shift, and Skater dress.

 4. Stephenglype schreef:

  amazon viagra viagra without a doctor prescription viagra cialis

 5. JamesInita schreef:

  viagra discount buy viagra generic viagra professional

 6. Kevinpinee schreef:

  30ml liquid cialis cialis cialis price

 7. Danielangen schreef:

  goodrx viagra generic viagra where to buy viagra online

 8. WallyAmort schreef:

  erectile dysfunction natural remedies cheap online pharmacy ed products

 9. WallyAmort schreef:

  buy ed drugs online canadian drugs online errection problems

 10. StevenSic schreef:

  viagra amazon canadian pharmacy viagra roman viagra

 11. StevenSic schreef:

  cheap viagra 100mg cheap viagra where can i buy viagra over the counter

 12. StevenSic schreef:

  where to get viagra cheap viagra viagra online

 13. StevenSic schreef:

  online pharmacy viagra generic viagra online how much will generic viagra cost

 14. Danielved schreef:

  erectile dysfunction medicines generic ed pills buy prescription drugs without doctor

 15. Danielved schreef:

  cheap ed pills ED Pills erectyle dysfunction

 16. Danielved schreef:

  best ed pills non prescription cheap ed pills prescription drugs canada buy online

 17. Danielved schreef:

  diabetes and ed generic ed pills buy prescription drugs from india

 18. Danielved schreef:

  viagra vs cialis bodybuilding ED Pills best ed drug

 19. Danielved schreef:

  real viagra without a doctor prescription cheap ed pills prescription drugs online without doctor

 20. Nathantop schreef:

  cialis tolerance buy cialis daily use cialis cost

 21. Nathantop schreef:

  how long does 20mg cialis keep in system generic cialis for sale how to take cialis

 22. WilliamEtexy schreef:

  erectile dysfunction treatment canadian drug pharmacy buying pills online

 23. lumigan 0.01% eye drops generic schreef:

  lumigan 0.01% eye drops generic https://carepro1st.com/

 24. WilliamEtexy schreef:

  help with ed buy prescription drugs without doctor prescription drugs without doctor approval

 25. DevkScops schreef:

  brand viagra india pharmacy that takes mastercard for viagra actual prescription cost of viagra

 26. dapoxetine for heart treatment schreef:

  dapoxetine for heart treatment https://dapoxetine.confrancisyalgomas.com/

 27. naltrexone 50mg use schreef:

  naltrexone 50mg use https://naltrexoneonline.confrancisyalgomas.com/

 28. can you cut dapoxetine tablets schreef:

  can you cut dapoxetine tablets https://salemeds24.wixsite.com/dapoxetine

 29. FevbArods schreef:

  bye viagra online generic viagra 50 mg paypal for viagra

 30. RobertCag schreef:

  payday loans cash advance

 31. generic vidalista prices schreef:

  generic vidalista prices https://vidalista.mlsmalta.com/

 32. KmrfLigo schreef:

  viagra prescription in singapore https://purevigra.com/ things that mimic viagra

 33. RobertCag schreef:

  sildenafil generic cheap generic sildenafil

 34. Jivhitara schreef:

  validitГ  ricetta medica viagra herbal viagra substitutes maximum dose of viagra

 35. ivermectin for head lice schreef:

  ivermectin for head lice https://ivermectin.webbfenix.com/

 36. RobertCag schreef:

  cheap tadalafil buy tadalafil

 37. RobertCag schreef:

  generic tadalafil buy cheap tadalafil

 38. FrbhScops schreef:

  guarenteed generic viagra paradiseviagira.com dapoxetine and viagra review

 39. RobertCag schreef:

  tadalafil buy cheap tadalafil

 40. clomid mechanism of action schreef:

  clomid mechanism of action https://salemeds24.wixsite.com/clomid

 41. DbsfScops schreef:

  best female viagra tablet in india sildenafil soft 100mg sildenafil 25 mg online

 42. Cristobal Bello schreef:

  will see how it will work.

 43. FhsbArods schreef:

  uli stein viagra https://buybuyviamen.com/ viagra darmblutung

 44. FbsgArods schreef:

  viagra w globulkach efeitos do remedio viagra viagra santГ© az

 45. when not to take viagra schreef:

  when not to take viagra http://droga5.net/

 46. online walmart pharmacy price check schreef:

  online walmart pharmacy price check https://keflex.webbfenix.com/

 47. hydroxychloroquine use for fibromyalgia schreef:

  hydroxychloroquine use for fibromyalgia https://hydroxychloroquine.mlsmalta.com/

 48. KbrgLigo schreef:

  generic viagra tablets buy female viagra online uk cheap viagra mastercard

 49. Jsweitara schreef:

  best buy viagra online female viagra sale can i buy viagra online in australia

 50. FnrhArods schreef:

  online viagra in united states online pharmacy viagra paypal viagra on line

 51. stromectol online schreef:

  stromectol online https://ivermectin.mlsmalta.com/

 52. order hydroxychloroquine from mexico schreef:

  order hydroxychloroquine from mexico https://hydroxychloroquine.webbfenix.com/

 53. FdbvScops schreef:

  where can i buy viagra online without a prescription sildenafil daily over the counter viagra for women

 54. DvscScops schreef:

  essay writing criteria help writing an essay for college admissions essay writing site

 55. StephenWok schreef:

  viagra price buy cheap viagra can you buy viagra over the counter

 56. vidalista printable coupons schreef:

  vidalista printable coupons https://vidalista40mg.mlsmalta.com/

 57. KwgdLigo schreef:

  freelance essay writing college essay organization writing literature review apa

 58. FsfArods schreef:

  essay writing styles thesis essay research dissertation

 59. Jgscitara schreef:

  buying an essays online no plagiarism cover letters writing a thesis

 60. FtghArods schreef:

  college admissions assistance a good thesis google essay writer

 61. FgsScops schreef:

  persuasive essay for kids persuasive essay write great essays

 62. FnsbArods schreef:

  buy cheap essays journal research paper school homework helper

 63. FqfArods schreef:

  write a narrative essay purchase essays can someone do my assignment for me

 64. RobinHox schreef:

  viagra pill cheap viagra viagra over the counter walmart

 65. RobinHox schreef:

  viagra pills viagra for sale viagra walgreens

 66. FnrdArods schreef:

  viagra repacement viagra online plus 2 free viagra free viagras samples

 67. RobinHox schreef:

  best over the counter ed pills canada drug pharmacy best medicine for ed

 68. RobinHox schreef:

  cialis 20mg price cialis online cialis tadalafil 20 mg

 69. RobinHox schreef:

  soma therapy ed canadian pharmacy viagra online medications

 70. RobinHox schreef:

  canadian pharmacy online india pharmacies shipping to usa pain meds online without doctor prescription

 71. RobinHox schreef:

  viagra cialis buy viagra online goodrx viagra

 72. RobinHox schreef:

  medicines for ed Amoxil buy prescription drugs from india

 73. RobinHox schreef:

  homeopathic remedies for ed generic Nolvadex ed therapy

 74. RobinHox schreef:

  generic names for cialis and viagra cialis tadalafil real cialis without a doctor prescription

 75. RobinHox schreef:

  online drugs online canadian pharmacy cheap medications

 76. how to start your own bank uk schreef:

  Great blog you have got here.. It’s difficult to find quality writing like yours nowadays. I truly appreciate individuals like you! Take care!!

 77. RobinHox schreef:

  is it illegal to buy prescription drugs online canadian pharmacy viagra cialis without a doctor’s prescription

 78. RobinHox schreef:

  interactions for cialis cheap cialis generic cialis at walgreens pharmacy

 79. RobinHox schreef:

  canada price on cialis buy cialis the effects of cialis on women

 80. Marcelino Netrosio schreef:

  i love this awesome post

 81. order cialis online canada schreef:

  order cialis online canada https://wisig.org/

 82. priligy prices ontario schreef:

  priligy prices ontario https://ddapoxetine.com/

 83. exomawn schreef:

  Viagra Combien Ca Coute En Belgique unsenoinsago cialis online reviews tippesitle Cialis Interazioni Farmaci

 84. TravisJasen schreef:

  shots for ed: drugs online over the counter ed

 85. DvncScops schreef:

  viagra cialis enzyte cialis stores cialis no prescription paypal

 86. Larryles schreef:

  ed pills canadian online pharmacies erectile dysfunction treatment

 87. Larryles schreef:

  erectile dysfunction medication canadian pharmacy cialis online canadian pharmacy

 88. Larryles schreef:

  over the counter ed drugs how to buy cialis from canada carprofen without vet prescription

 89. Larryles schreef:

  generic name for viagra cheapest generic viagra where can i buy viagra over the counter

 90. Larryles schreef:

  zithromax 250 price zithromax 500 mg lowest price drugstore online cheap zithromax pills

 91. Larryles schreef:

  cialis 100 mg lowest price cialis 200mg cialis at a discount price

 92. what is the dosage for hydroxychloroquine schreef:

  what is the dosage for hydroxychloroquine https://hydroxychloroquinee.com/

 93. costco generic cialis prices schreef:

  costco generic cialis prices https://tadalafili.com/

 94. Larryles schreef:

  overcoming ed northwest pharmacy canada ed medications

 95. FbsbArods schreef:

  cheap canadian cialis how to get doctor to prescribe cialis can i take cialis with daxpoteine

 96. Robertjairm schreef:

  cost of viagra order viagra generic viagra over the counter usa 2020
  viagra 100mg price

 97. Robertjairm schreef:

  viagra 100mg generic viagra canada buy viagra online usa
  viagra walmart

 98. FgnsScops schreef:

  top web source for cialis generic cialis with dapoxetine 80mg x 10 tabs 36 hour cialis mg

 99. Robertjairm schreef:

  how much will generic viagra cost generic viagra canada generic viagra walmart
  viagra without a doctor prescription canada

 100. FsfgArods schreef:

  discussion on viagra buy viagra pills 365 viagra without a prescription

 101. FgrsArods schreef:

  free trial viagra overnight viagra buying cheap viagra

 102. FqbfArods schreef:

  buy cialis online cialis sales in victoria canada can i buy cialis without prescription pay pal

 103. KhedLigo schreef:

  where can i buy generic viagra branded viagra viagra for women australia

 104. DvnjScops schreef:

  price of viagra penis pump viagra brand viagra sale

 105. Jgsvitara schreef:

  walgreens viagra price red viagra online viagra on line

 106. prescription medication and cdl driving schreef:

  prescription medication and cdl driving https://medpills.bee-rich.com/

 107. prescription medication and cdl driving schreef:

  prescription medication and cdl driving https://edmeds.buszcentrum.com/

 108. DavidGoask schreef:

  natural ed cures cheap erectile dysfunction pills online cheap erectile dysfunction pills online

 109. DavidGoask schreef:

  drugs to treat ed buy erectile dysfunction medications online ed meds online without doctor prescription

 110. DavidGoask schreef:

  best cure for ed safe online pharmacies in canada canadian healthcare pharmacy

 111. DavidGoask schreef:

  cenmox 250 buy Flagyl psychological ed treatment

 112. DavidGoask schreef:

  buy prescription drugs top erection pills ed meds online without doctor prescription

 113. DavidGoask schreef:

  viagra without doctor prescription buy antiviral drugs buy Aciclovir

 114. HydraPro schreef:

  Интересные факты: гидра онион

 115. DavidGoask schreef:

  buy Flagyl online buy antibiotics best treatment for ed

 116. Josephexcit schreef:

  the cost of cialis buy cialis online can you have multiple orgasms with cialis

 117. FhsnScops schreef:

  cutting viagra in half buying viagra using paypal viagra with dapoxetine without a prescription

 118. Josephexcit schreef:

  psychological ed treatment buy lipitor online atorvastatin lipitor

 119. Josephexcit schreef:

  buying viagra online viagra cheap viagra

 120. Josephexcit schreef:

  viagra cialis where can i buy viagra over the counter cheapest viagra online

 121. Josephexcit schreef:

  viagra without a doctor prescription canada viagra generic generic name for viagra

 122. Josephexcit schreef:

  online drug store drug pharmacy best ed drug

 123. Josephexcit schreef:

  how to overcome ed naturally approved canadian online pharmacies online pharmacy canada

 124. Peggy schreef:

  I do accept as true with all of the ideas you have offered for your post.

  They’re very convincing and can certainly work. Still,
  the posts are too brief for beginners. Could you please lengthen them a
  little from subsequent time? Thanks for the post.

  my website: ड ट क म स क स व ड य म रव ड

 125. Kennethval schreef:

  canada viagra https://cheapvgr100.com/ jdrntmzm

 126. Jeannie schreef:

  Taxi moto line
  128 Rue la Boétie
  75008 Paris
  +33 6 51 612 712  

  Taxi moto paris

  Excellent post. I was checking constantly this weblog and I’m
  impressed! Very helpful info particularly the final section 🙂 I
  deal with such info much. I used to be seeking this
  particular info for a long time. Thanks and good luck.

  Feel free to surf to my homepage hey

 127. Damon schreef:

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and
  wished to say that I’ve truly enjoyed browsing
  your blog posts. In any case I’ll be subscribing to
  your feed and I hope you write again very soon!

  My blog sex videos (https://rosatom-asia.com/)

 128. Kennethval schreef:

  is there a generic viagra https://cheapvgr100.online/ somlrlvc

 129. Bryan schreef:

  Hi, i feel that i noticed you visited my weblog
  thus i got here to go back the choose?.I am attempting to find things to enhance my site!I guess its good enough to use some of your
  ideas!!

  my page :: xxx videos [http://vladimirtravel.ru/]

 130. Kennethval schreef:

  viagra over the counter usa 2020 https://cheapvgr100.com/ etmijerb

 131. Makayla schreef:

  Whats up this is somewhat of off topic but I was wondering
  if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding know-how so
  I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

  my website; porn videos (http://www.norcopia.se)

 132. https://viagmmy.com/ schreef:

  discount generic viagra from canada
  viagra to order
  cialis 20 mg tablets uk woozy kix

 133. thefeed schreef:

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this excellent blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this website with my Facebook group. Talk soon!|
  thefeed http://www.horvatorszagielszallasolas.hu/cklikwww_ptx.php?id=14745&redirect_to=https%3A%2F%2Fwww.crowdfunder.co.uk%2Fcbdoil-1%3Ftk%3D008eb5d2e290b2f965a6c395a0ab142d43e0c124

 134. Warrengex schreef:

  order bactrim online bactrim ordering zithromax capsules price

 135. Warrengex schreef:

  monurol antibiotic vibramycin 100 mg best antibiotic for prostatitis

 136. Warrengex schreef:

  benadryl medicine price zyrtec for dogs periactin migraine

 137. feed schreef:

  Hello this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!|
  feed https://bbs.hgyouxi.com/kf.php?u=https%3a%2f%2fwww.xweb.io%2Ffree%2Fnuun4%2Fnuun4

 138. Warrengex schreef:

  generic famvir online buy famvir cheap famvir online

 139. Warrengex schreef:

  pilex buy online serophene drug pilex 450 mg

 140. Warrengex schreef:

  periactin medicine 80 mg benadryl generic claritin

 141. thefeed schreef:

  Hello! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Thanks!|
  thefeed http://www.gymlink.co.nz/redirect.php?listid=4830&url=www.yuuby.com%2Fnote%2F52955%2Fskratchlabs

 142. Warrengex schreef:

  yasmin pill over the counter yasmin pills buy online usa yasmin pill uk price

 143. the feed schreef:

  May I just say what a relief to uncover an individual who genuinely knows what they’re discussing over the internet. You certainly know how to bring an issue to light and make it important. More and more people must check this out and understand this side of your story. It’s surprising you aren’t more popular since you surely have the gift.|
  the feed http://www.rio-net.or.tv/i/rank.cgi?mode=link&id=1576&url=https://www.pearltrees.com/rxbar1/item256440423

 144. the feed schreef:

  Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Cheers|
  the feed https://workin.jp/redirect?job_id=1001870684&shokushu_index=1&ptn=https://www.usgbc.org%2Fpeople%2Fjennifer-williams%2F0011327899/

 145. hdxturkce porno schreef:

  qiqitv porno seyretmeniz için on numara mekan

 146. Edwardreori schreef:

  ksiruwze buy viagra http://viagrastm.online/ buy generic viagra online

 147. Edwardreori schreef:

  kxuqonbn how long does it take cialis to take effect http://cialisirt.com/ cialis without a doctor’s prescription

 148. Edwardreori schreef:

  xhfpunvu cialis 20mg http://cialisirt.com/ samples of cialis

 149. Edwardreori schreef:

  gtwkirhh best over the counter viagra http://viagrastm.online/ can you buy viagra over the counter

 150. Edwardreori schreef:

  sfbfuqwa when will viagra be generic http://viagrastm.com/ walmart viagra

 151. Loyd schreef:

  Its such as you learn my mind! You appear to grasp
  a lot approximately this, like you wrote the e book in it or something.
  I think that you just can do with some percent to power the message home a bit, however instead of that, that
  is wonderful blog. A great read. I’ll certainly be back.

  Also visit my blog post :: bacasaja

 152. maria allmon schreef:

  You have a quality site, I congratulate you on this

 153. Duane schreef:

  What’s up, everything is going sound here and
  ofcourse every one is sharing information, that’s genuinely fine, keep up writing.

  My web blog … 먹튀검증업체

 154. monte stroder schreef:

  I read a great article with pleasure, I hope it will continue

 155. JasonDreap schreef:

  over the counter ed medication https://canadianpharmacyvikky.com male erection pills

 156. when will cialis be generic form in the us schreef:

  pfizer viagra no prescription
  can i buy cialis safely without a prescription
  cialis soft tabs work woozy kix

 157. JasonDreap schreef:

  canadian online drugs https://canadianpharmacyvikky.com causes for ed

 158. Jackson schreef:

  Big Comparison Is Here: Fake Rolex VS Real

  The most popular watch models of luxury watch brands
  are sold at very high prices. As such, many people are turning to affordable watch alternatives of
  luxury watch brands. At this point, a confusion arises.

  patek philippe aquanaut replica
  and fake watch confusion … In this article, we will
  touch on fake Rolex VS real and discuss the curious details.
  You can learn the difference between these two types of watches by reading our article.
  jf factory

 159. Angie schreef:

  Great ? I should definitely pronounce, impressed with your
  site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it in the least.
  Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything,
  web site theme . a tones way for your client to communicate.
  Nice task.

  Have a look at my webpage – Space Disco Too Hard Ingredients

 160. horacio grueser schreef:

  You have a quality site, I congratulate you on this

 161. Lois schreef:

  Thanks on your marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you can be a great author.I will
  be sure to bookmark your blog and will eventually come back from now
  on. I want to encourage you to definitely continue your great work, have a nice evening!

  my website: หวย

 162. pfizer viagra sales schreef:

  the real deal viagra
  viagra 100mg price
  what happen if i took a viagra and cialis pill at the same time woozy kix

 163. portable atmospheric water generator schreef:

  Excellent post. I used to be checking continuously this weblog and I’m impressed! Extremely useful information specifically the ultimate part 🙂 I deal with such info a lot. I was looking for this particular information for a long time. Thanks and best of luck. |
  portable atmospheric water generator http://hammer.x0.to/cgi/search/rank.cgi?mode=link&id=6289&url=https://www.pexels.com/@atmospheric-water-generator-3538524

 164. Archie schreef:

  Hi, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my website!I suppose its ok to
  use some of your ideas!!

  My web blog – 울산 마사지샵

 165. viagra professional generic schreef:

  buy generic viagra ct
  canada pink viagra
  synthroid purchase canada woozy kix

 166. henry pourner schreef:

  Greate article. Keep writing such kind of info on your blog.

 167. Bev schreef:

  Hi there I am so grateful I found your website, I really found you by accident, while I was searching on Yahoo
  for something else, Regardless I am here now and would just like to say
  many thanks for a fantastic post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read
  through it all at the minute but I have saved
  it and also included your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read much more, Please do keep up the fantastic b.

  My web page: 강남풀싸롱

 168. Genie schreef:

  I am truly pleased to glance at this blog posts which contains tons of valuable data,
  thanks for providing these kinds of information.

  My website – injeksi beton

 169. Hildegarde schreef:

  I know this site gives quality depending posts and additional stuff, is there any other web site
  which offers such data in quality?

  Feel free to surf to my webpage: 울산센슈얼마사지

 170. Francine schreef:

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great.
  I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Also visit my web page :: สล็อตxo

 171. Monserrate schreef:

  Hi there, yup this post is really fastidious and I have learned lot of
  things from it regarding blogging. thanks.

  Feel free to visit my web page – 부산출장 마사지

 172. Neil schreef:

  This web site really has all the information I needed about this subject and didn’t know who to ask.

  Review my web-site; Learn Software Engineering

 173. Janis schreef:

  Somebody essentially lend a hand to make seriously posts
  I might state. That is the first time I frequented your web page and so far?
  I amazed with the research you made to create this actual submit amazing.

  Wonderful task!

  my website – 울산출장마사지

 174. Estella schreef:

  Greetings! Very helpful advice in this particular post!
  It is the little changes that will make the most important changes.
  Many thanks for sharing!

  Look at my web page: 김제출장마사지

 175. Shawn schreef:

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our
  community. Your site offered us with valuable information to
  work on. You have done a formidable process and our entire neighborhood will probably be grateful to you.

  my web page – Betting software

 176. https://doctorpbn.com/ schreef:

  cheap viagra switch maestro
  strong viagra 100mg
  30 mg levitra woozy kix

 177. FwsxArods schreef:

  online canadian pharmacy online pharmacy reviews online drugstore pharmacy

 178. JtmfArods schreef:

  discount pharmacy card pharmacy today my canadian pharmacy

 179. Miles schreef:

  Hello it’s me, I am also visiting this web page regularly, this website is
  genuinely fastidious and the visitors are in fact sharing pleasant thoughts.

  My page: 카지노사이트

 180. FgvdScops schreef:

  pharmacy prices drugstore cowboy best drugstore bronzer

 181. KhthLigo schreef:

  rx pharmacy online online drugstore pharmacy the drug store

 182. tadalafil cialis generic tadalafil schreef:

  tadalafil cialis generic tadalafil https://cialzi.com/

 183. LokuArods schreef:

  dysfunction cheapest pharmacy online pharmacy reviews

 184. deidra masaitis schreef:

  I like and follow your site, thanks

 185. Jim schreef:

  Hi, i think that i saw you visited my web site thus i
  came to “return the favor”.I’m trying to find things to
  enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  Also visit my blog post: 대전센슈얼마사지

 186. viagra without prescription schreef:

  viagra without prescription http://viaaagra.com/

 187. Phillipkib schreef:

  mens erection pills
  https://canadarx24.com/
  cvs prescription prices without insurance

 188. Phillipkib schreef:

  best non prescription ed pills
  https://canadarx24.com/
  100mg viagra without a doctor prescription

 189. NllpScops schreef:

  pharmacy rx pharmacy coupons best drugstore bb cream

 190. Davidbisee schreef:

  drug medication https://canadarx24.com/ cheap ed drugs

 191. Jacki schreef:

  Hello! I’m at work surfing around your blog from my
  new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading your blog and look forward
  to all your posts! Keep up the fantastic work! 〒214-0001 神奈川県川崎市多摩区菅5丁目1−15
  スタジオ43101号室 電話: 03-6667-4140

  My web page … 稲田堤 整骨院 腰痛

 192. Jlloitara schreef:

  canadian pharmacy viagra canada pharmacy reviews express scripts pharmacy

 193. Joycelyn schreef:

  สมัคร UFABET สมัครเล่นพนัน
  กับเว็บพนันของพวกเรา สมัครง่ายไม่ถึง 3 นาที เว็บไซต์ตรงไม่ผ่านเอเยนต์ ไม่เป็นอันตรายไม่มีคดโกง ข้อดี และ จุดขาย ข้อดี ของ โน่นเป็น
  เราเป็นอีกหนึ่งเว็บพนันออนไลน์ ที่เน้นคุณภาพทางด้านการบริการ ต้องเร็ว จะต้องทันใจ ไม่ต้องมีเงินมากมายก่ายกองพวกเรามี เครดิตฟรี รอนอยู่ เพียงแค่สมัครเลย เราตั้งใจ ลูกค้าทุกท่าน
  ทุกรายละเอียด ไม่ว่าจะเป็นในเรื่องการทำรายการฝาก-ถอน การสมัครสมาชิก
  และ การให้คำปรึกษาเกี่ยวกับการเข้าใช้เว็บพนันออนไลน์ ให้บริการตลอด 24
  ชม.

 194. Davidbisee schreef:

  erection pills https://canadarx24.com/ how to get prescription drugs without doctor

 195. Ofelia schreef:

  In order to make money with weblog you will need to find a subject matter you enjoy first.

  If they have a website with good quality content, then you can should consider
  linking together.

  My blog post – ocean king game cheats

 196. viagra where to buy in ireland schreef:

  levitra savings coupon
  viagra in hindi
  100mg viagra duration woozy kix

 197. Davidbisee schreef:

  new ed treatments https://canadarx24.com/ ed treatments

 198. Alberto schreef:

  Hi there, after reading this awesome piece of writing i am as well happy to share my know-how here with colleagues.

  Here is my webpage :: 울산 센슈얼

 199. JamesThero schreef:

  buy viagra online usa obqaeqhm viagra for sale viagra cost

 200. Marian schreef:

  Nobody wants to dig through deep bins of wrinkled clothes to find
  what they want. Forcing the issue would have strained my
  resources and, eventually perhaps, the romantic.
  It gives me pleasure to write about Mister.

  Feel free to surf to my web blog … ocean king yachts

 201. how to buy sildenafil citrate india schreef:

  buy ayurslim online india
  viagra special offers
  sildenafil cheap pills woozy kix

 202. JamesThero schreef:

  viagra prices zdjtvwwg sildenafil generic viagra online usa

 203. superbeets schreef:

  Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely fantastic. I actually like what you have acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is actually a wonderful site.|
  superbeets http://heavy-soul-records.shopbuilderpro.com/store/setCurrency.php?currency=GBP&returnURL=https%3A%2F%2Fwww.artfire.com%2Fext%2Fpeople%2Fterrellortega24rfisqr142941067

 204. DavidRAB schreef:

  cheapest cialis web prices ekhwroli http://edcheapgeneric.online/ cialis patent expiration

 205. JamesThero schreef:

  discount viagra xmdtazjj generic viagra cheap viagra

 206. JamesThero schreef:

  prices of cialis generic cialis online poalncmq take cialis with or without food

 207. JamesThero schreef:

  buy generic viagra pmajysjq buy sildenafil viagra generic

 208. JamesThero schreef:

  ed drugs compared dnhglwwy buy levitra generic medicine erectile dysfunction

 209. JamesThero schreef:

  cheap viagra 100mg mpgbtktk order viagra canadian viagra

 210. DavidRAB schreef:

  ed pills online pharmacy http://canadarx24.online/ best drugs for ed pspszcmh

 211. Clifton schreef:

  Generally I do not read article on blogs, however I would like to say that this write-up
  very forced me to check out and do it! Your writing style
  has been surprised me. Thank you, quite nice article.

  Feel free to surf to my homepage: News China

 212. Nancy schreef:

  I think what you posted made a lot of sense.
  However, think about this, what if you typed a catchier title?
  I ain’t suggesting your content is not good,
  but what if you added a post title that grabbed
  a person’s attention? I mean Hoe gezond is het drinken van koffie?

  – De Betere Wereld is a little boring. You ought to
  look at Yahoo’s front page and note how they create post
  titles to grab viewers to open the links. You might add a related video or a pic or two to grab people excited about what you’ve written. In my opinion, it could make your website a little
  bit more interesting.

  Look into my web-site :: 경기타이마사지

 213. Karina schreef:

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand.
  It seems too complex and very broad for me. I’m looking
  forward for your next post, I’ll try to get the hang of
  it!

  My web blog; 울산마사지샵

 214. JamesAwany schreef:

  hfpo viagra without a prescription http://dietkannur.org gzws bufr

 215. JamesAwany schreef:

  nzeu how much is viagra http://dietkannur.org ades zxtl

 216. Fausto schreef:

  Hi colleagues, pleasant paragraph and fastidious urging commented here,
  I am truly enjoying by these.

  Also visit my page … judi casino online

 217. Robertteago schreef:

  pflb cheap viagra online http://dietkannur.org cyva wbcm

 218. Eleanor schreef:

  magnificent put up, very informative. I ponder why the other specialists of this sector don’t notice this.

  You should proceed your writing. I am confident, you have a great
  readers’ base already!

  Here is my blog – 울산출장홈타이

 219. Corey schreef:

  It’s truly very difficult in this full of activity life to listen news
  on TV, therefore I only use world wide web for that reason, and obtain the most up-to-date news.

  Feel free to surf to my web blog 홈타이

 220. Porfirio schreef:

  Keep on writing, great job!

  Feel free to surf to my webpage … softarchive

 221. lesley hansing schreef:

  I really like the design and contents of your web page

 222. Wayloasia schreef:

  viagra usa where to buy
  buy discount cialis online
  buy uk viagra woozy kix

 223. Lestervum schreef:

  30ml liquid cialis ztdxemgn http://tadedmedz.com/ side effects for cialis

 224. froleprotrem schreef:

  You are my inspiration , I own few blogs and infrequently run out from to brand.

 225. Lestervum schreef:

  cialis side effects fpmgcnus http://tadedmedz.com/ free cialis medication for providers

 226. Lucy schreef:

  Very nice post. I simply stumbled upon your blog and wanted
  to say that I’ve really enjoyed browsing your weblog posts.
  In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write
  once more very soon!

  my blog post paketqq (herpessupportgroup.Org)

 227. MichaelAmile schreef:

  cialis 20 mg best price cheap cialis ctlksmsa buy cialis

 228. MichaelAmile schreef:

  cialis prices cialis generic zkbqjlby safe alternatives to viagra and cialis

 229. Winston schreef:

  Great post however , I was wondering if you could write
  a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.
  Appreciate it!

  Also visit my homepage :: 울산 출장 홈타이

 230. Michelle schreef:

  I like and follow your site, thanks

 231. DavidRUP schreef:

  buy prescription viagra online without medications without a doctor’s prescription

 232. DavidRUP schreef:

  prescription viagra without a doctor buy viagra very cheap

 233. tinder dating schreef:

  tider , browse tinder for free https://tinderdatingsiteus.com/

 234. Joan schreef:

  You have a quality site, I congratulate you on this

 235. BrucePooto schreef:

  prescription viagra without a doctor generic viagra for sale

 236. Margarette schreef:

  Saktibet adalah sebuah Situs Agen Judi Online di mana agen ini menyediakan banyak ragam tipe permainan Judi Online.
  Termasuk permainan Judi Slot Game.
  Ada banyak model permainan Judi Online yang mampu kamu mainkan di Saktibet

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.