Zomerse sapjes & infused water

infused water

Heerlijk & gemakkelijk zelf te maken!

De warme zonnestralen teisteren m’n krullenbos, en daar waar ik het in andere seizoenen lastiger vind, leef ik me in deze zomerse temperaturen graag uit op groente en fruit. Karaffen gezonde watertjes en haast ontelbare glazen met versgeperst sap. Supergoed voel ik me erbij! Ook ‘s proberen? De Betere Wereld helpt je op weg…

Tekst:  Erwin Polderman

 

Infused water
Dé nieuwste trend van dit moment, direct gevolgd door het slowjuicen, heet infused water. Oftewel, een blend van water met fruit en/of groenten en kruiden, zoals munt. Echt heerlijk om te drinken, die verrijkte watertjes, bijvoorbeeld ook als afwisseling als je al heel veel kraanwater drinkt. Maar ook superleuk om te maken!  Je wordt al vrolijk als je het fruit of de groente in mooie stukken hakt – neem wel de biologische varianten, die je eerst goed hebt gewassen.
Ook kinderen vinden dit een feestje, en geef ze ‘s ongelijk: samen met papa of mama er een kleurrijk feest van maken! Zo lusten ze er nog wel een paar.., en wij ook!
In dit artikel geef ik je 3  gemakkelijke receptjes: voor een homemade ijsthee, een Zweeds watertje en en eentje van Fairtrade.nl want dat zag er echt zo heerlijk uit, dat móest ik wel overnemen!

infused water

Ook lekker:  Win nu een infused water-kan van Contigo bij DeBetereWereld! 


Keukenhulp

Het Nederlandse kraanwater behoort tot het beste water wereldwijd. En het is hier nog zeer goedkoop ook (helaas daardoor gevoelsmatig voor velen een reden om het zonder nadenken te verspillen), maar soms ook gewoon doodsaai. Voor de afwisseling, of als je wat minder tijd hebt om een karaf infused water met fruit, groente en/of kruid als munt te maken, dan vinden wij het volgende wel een goed idee: met zo’n keukenhulp van Sodastream voeg je op een mooie en snelle manier smaak én wat bruis toe aan je water. Het assortiment bestaat nu nog uit diverse smaken en ook een cola-smaak, maar Sodastream komt binnenkort met een “100% natuurlijk gamma”, bleek bij navraag. (Sodastream.nl)

sodastream infused water


Meer bubbels

In de schappen van natuurvoedingswinkels als bijvoorbeeld EkoPlaza en Natuurwinkel, maar ook bij de reguliere supermarkten, vind je ook heel wat bruisends. Denk dan aan de biologische ijsthee van BOS, de sprankelende watertjes van Whole Earth en de limonades van Belvoir en Bionade. Natuurlijk om zó te drinken ter afwisseling van je water of sapje, maar ook prima te mixen met fruit of kruid. (En ja, ook met wat alcohol, maar dat heb je niet van mij.)

Zomerse Sapjes
Fruit, groenten, kruiden en specerijen doen het goed in je blender of slowjuicer. Het verschil weet je inmiddels wel hè; de blender hakt alles kort en klein, je krijgt een wat dikker sap, vol vezels. Uit de slowjuicer komt vooral sap, doordat de stukken langzaam kapot worden gewreven en de vezels gescheiden worden van het sap. En de meeste van die vezels zijn weer prima te gebruiken in bijvoorbeeld de yoghurt. Het Nederlandse Versapers heeft er zelfs heel wat ideeën voor, en bracht dat allemaal samen in het boek ‘Slow’.
Je kunt je smoothie of sapje natuurlijk verrijken met wat biologische melk of varianten daarvan zoals amandelmelk, rijstdrank en kokosmelk of -water.

smoothie infused water

 

Gefermenteerde sappen
Fermentatie is een oude manier om voedsel te bewaren, en waar iedereen zich nu heerlijk druk om maakt, van de Libelle-lezende huisvrouw tot en met de met Michelin-sterren omhangen chefkok Jonnie Boer. En terecht begrijp ik. Niet alleen is het een manier om voedsel en de sappen langer te bewaren (vraag je oma er maar eens naar en ze doet vast een boekje open) maar gefermenteerd voedsel blijkt gezonder dan menigeen altijd dacht. (Behalve je oma dan, die wist wel van wanten, wat voedsel betrof.)
Gefermenteerd voedsel bevat namelijk levende, goede bacteriën, die een gezonde darmflora dienen en daardoor je weerstand en stoelgang. Vandaar ook dat het gefermenteerde groentegerecht uit Korea, Kimchi, tot de gezondste gerechten wereldwijd behoort.
Fermentatie is trouwens wijdverbreid bekend; van Groenland tot Papoea-Nieuw-Guinea. Een andere bekende is Miso, bekend uit de Japanse keuken.
En ja, door het water en al dat goddelijke vocht van de fermentatie, zijn er ook gefermenteerde sappen verkrijgbaar. Kies uit het assortiment van Luna Terra (met Demeter keurmerk!) de sappen die zijn voorzien van de aanduiding “met melkzuur” en je hebt 0,75 liter pure gezondheid te pakken!.
Houd je aan wat regeltjes en fermenteren is prima thuis te doen; het internet staat bol van recepten.

Enjoy & doe jezelf some Good!


Frisse appelvonkeldrank 

(recept van Fair Trade Original, fairtrade.nl)
2 limoentjes, in schijfjes
1 bosje verse munt, gewassen
2 tot 3 el gembersiroop
veel ijsklontjes
600 ml ‘FairTrade Original appelsap met lemon & lime’
200 ml koolzuurhoudend water

doe de limoenschijfjes (houd er 4 apart), verse munt, gembersiroop en ijsklontjes in een kan en giet daar de appelsap en het koolzuurhoudende water over,
verdeel over 4 glazen en pers boven elk glas nog een schijfje limoen uit.
serveer koud

(nog meer fijne recepten op fairtrade.nl)


Zweeds watertje

2-3cm biologische gember
1 tl biologische rietsuiker
3 el sap van biologische citroenen
4 el water (enigzins afgekoeld na de kook)
Snij de gember in dunne plakjes of reepjes, mix alles in een groot glas, zorg dat de suiker oplost, laat minstens 4 uur in de koelkast staan;
voordat je drinkt, of serveert, haal je de gember er eventueel uit, maar de reepjes kunnen er in slank gas ook wel mooi uit zien.

IJstheetje
1 biologische citroen
1 (of 2) thee-ei of andersoortige container met biologische rooibos
2 liter kraanwater in een karaf
snij de citroenen in plakjes en voeg ze aan het water toe, idem voor de thee-eieren (hang ze eventueel aan een chop stick)
laat het 12 uur in de koelkast staan, en verwjider dan de thee-eieren; serveer eventueel met ijsblokjes in een glas.

infused water ijsthee

 

 

Ook lekker:
>  Het betere bruisje
>  Water Made Exciting (Win)
>  Wat maak jij met de slowjuicer?
Relaxation drankje Tranquini maakt werelddebuut

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.