De definitie van duurzaamheid kent vele variaties, maar als we het over voedsel hebben, kun je ervan uitgaan dat duurzaam voedsel in ieder geval betekent dat het met respect voor mens, dier en milieu is geproduceerd. Om je voedselafdruk zo klein mogelijk te maken, kun je het beste kiezen voor een voedselpatroon zonder of met heel weinig milieubelastende dierlijke producten zoals vlees. Kies bij voorkeur voor producten met keurmerken op het gebied van dierenwelzijn, eerlijke handel en milieu. Veel mensen stappen over op een duurzaam voedselpatroon, want dat is niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook goed voor je gezondheid.
Duurzaam koken
Duurzaam voedsel kun je het beste ook duurzaam koken. Hierbij gebruik je zo min mogelijk energie om je voedsel te bereiden. Dit kan je op verschillende manieren doen. De meest simpele manier is om de deksel op de pan te houden tijden het koken. Dit zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik dan bij koken zonder deksel. Gebruik ook bij voorkeur een kleine pan, want die heeft minder oppervlakte om te verwarmen. Doe ook niet teveel water in de pan. In veel water koken is nergens voor nodig. Dat kost alleen maar extra energie. Als je weinig water gebruikt om groente in te koken blijven de vitamines ook beter behouden.
Maak daarnaast zo min mogelijk gebruik van hoge energieverbruikers zoals de frituurpan. Het is uiteraard beter voor het milieu om te koken op een elektrisch fornuis. Gas zal de komende jaren uit nieuwbouwhuizen geweerd worden, maar als je een nieuw keuken nodig hebt in je oude huis, kies dan gelijk voor een elektrisch fornuis.
Als je altijd met de deksel op de pan kookt op een elektrisch fornuis, dan bespaar je op jaarbasis ongeveer 335 kWh. Dat is dezelfde hoeveelheid energie als een koelkast of vaatwasser in een heel jaar verbruikt!
Oma wist het al
In vroeger tijden werd er ook duurzaam gekookt. De motivatie was niet zozeer omdat dit goed voor het milieu was, maar eerder omdat het goed voor de portemonnee was. Energie besparen is immers ook geld besparen. Oma’s geheime wapen om de kooktijd van gerechten zo laag mogelijk te houden was koken met een snelkookpan.
Een snelkookpan wordt ook wel een hogedrukpan genoemd. Dit komt omdat je het voedsel in zo’n pan onder hoge druk bereidt. Door deze hoge druk kookt het water bij een hogere temperatuur, 116 in plaat van 100 graden. Het gevolg van deze hogere temperatuur is dat gerechten in 2/3 van de tijd bereid kunnen worden in vergelijking met een normale pan. Niet alleen is de tijdsbesparing een groot voordeel van het gebruiken van een snelkookpan, maar natuurlijk ook de energiebesparing. Je gebruikt door de korte kooktijden maar 50% van de energie die je gebruikt zou hebben met een normale pan. Daarnaast is koken in een snelkookpan ook gezonder. Door de hoge druk wordt de lucht uit de pan geperst. Hierdoor blijven alle voedingsstoffen, in het bijzonder de kwetsbare vitamines, veel beter behouden. Duurzaam koken. Oma deed het al met de snelkookpan.
Lees ook:
> Duurzaam vakantie vieren in het Zwarte Woud
> Duurzaam jouw woning verwarmen? De vijf beste tips!