Incontinentie: wat is het en wat zijn de oplossingen?

Er heerst een taboe rond het woord incontinentie, de wetenschappelijke term voor ongewild blaasverlies. Hier schamen veel mensen zich voor, maar het komt vaker voor dan je zou denken. Urineverlies komt namelijk al bij 1 op 4 vrouwen boven de 35 jaar in meer of mindere mate voor. Bij mannen ligt dat cijfer een pak lager: zo’n 1 op 8 heeft er last van. Dit artikel bespreekt de voornaamste oorzaken van incontinentie en overloopt de beste oplossingen, zoals het gebruik van incontinentiemateriaal van Abena.nl.

Oorzaken van incontinentie

Bij incontinentie, of het ongewild urineren, verliest een persoon de controle over haar blaas. Dit kan veroorzaakt worden door stressfactoren zoals hoesten. Het kan ook voorvallen tijdens en na een zwangerschap, wordt vaak gerelateerd aan overgewicht en komt vaker voor tijdens de menopauze, door een zakkend oestrogeengehalte met zwakkere spieren tot gevolg. Incontinentie valt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en meestal op latere leeftijd.  Andere oorzaken zijn veelal gelinkt aan een obstructie of blokkering van de blaas. Dit is mogelijk door een vergrote prostaatklier, een tumor die tegen de blaas drukt, nierstenen of constipatie.

Lees ook: Tijden veranderen, tijd voor een NEE tegen plastic

Het voornaamste symptoom is ongewild urineverlies. Dit kan afhankelijk van de oorzaak op verschillende manieren gebeuren:

  • Hoesten, lachen of niezen
  • Heffen van zware gewichten
  • Een plotse verandering in lichaamshouding
  • Tijdens seks
  • Verzwakte spieren of beschadigde zenuwen

 Behandelen van incontinentie

Incontinentie komt dus vaker voor dan je zou denken en is niets om je voor te schamen. Daarbovenop bestaan er tal van oplossingen en mogelijkheden voor het behandelen van incontinentie.

Ten eerste is het een goed idee om kegeloefeningen te proberen. Daarmee versterk je de sluitspieren van de blaas en vergroot je de controle over urineren. Daarnaast kun je de blaas op verschillende manieren trainen om langzaam aan terug controle te krijgen over je blaas:

  • Het urineren uitstellen. De bedoeling hiervan is om de nood om te plassen te controleren.
  • Twee keer kort na elkaar urineren, met een tussenpoos van enkele minuten.
  • Een wc-tijdschema opstellen. Zo kun je bijvoorbeeld een schema opstellen om gedurende de dag om de 2 uur naar het toilet te gaan.

Ten tweede bestaat er heel wat incontinentiemateriaal dat incontinentie bestrijdt:

  • Utherale inserts: dit wordt gebruikt voor een activiteit en wordt er weer uitgehaald om te gaan plassen.
  • Een pessarium: dit is een ring die in de vagina wordt aangebracht en die de hele dag blijft zitten. Deze ring zorgt voor versteviging en voorkomt het lekken van de blaas.
  • Radiofrequentie therapie: weefsel in de urinewegen wordt eerst verwarmd en zal na heling steviger zijn, resulterend in een betere controle over de blaas.
  • Botox kan worden ingespoten in de blaasspieren.

Ten slotte kan ook een operatie verbetering brengen. Dit gebeurt meestal enkel wanneer voorgaande oplossingen niet werken. Incontinentie is een veelvoorkomend probleem, met name bij oudere vrouwen. Wie denkt hier last van te hebben is zeker niet de enige en het heeft dus ook geen zin om je ervoor te schamen. Schaamte kan leiden tot sociale terughoudendheid, wat op zijn beurt kan leiden tot depressie en onzekerheid. Heb je vragen of twijfels? Raadpleeg dan zeker je huisarts!

Lees meer:
Zwanger? Eten voor twee!
Kylie Jenner ontwikkelt cosmetica tegen straling van mobiele telefoon

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.