Havermout, de gezondheidsvoordelen en lekkerste ontbijtrecepten!

havermout

Havermout-ontbijtje is easypeasy te maken, gezond en je maakt het net zo lekker als jij dat wilt

Havermout is nu een jaartje mijn ontbijt. En ik ben niet de enige, want al jarenlang is havermout populair bij bewust etend Nederland. Ik help je aan wat tips en receptjes.., let’s do this!

Havermout als ontbijt

Oats. Sommigen weken het een nacht lang, maar dat vind ik persoonlijk weer wat ver gaan. Mijn (bio) havermout gaat met ongezoet amandelmerk (ik koop vaak van verschillende merken, afhankelijk van de winkel waar ik de boodschappen doe; en ja, ik koop ook vaak het huismerk van AH maar die is helaas niet biologisch).
Je kunt ook rijstmelk nemen, of soya-/sojamelk. Rijstmelk vind ik zelf weer iets te waterig. Van amandelmelk heb ik het idee dat het de smaak van ingrediënten goed opneemt.

De lekkerste alternatieven voor melk vind je hier en hier

havermout

Foto: Annie Spratt, op Unsplash.com

Ik verwarm de amandelmelk, en voeg daar een paar eetlepels havermout aan toe. Als ik merk dat de melk goed warm is (maar zeker niet kookt), voeg ik wat fruit toe. Blauwe bessen bijvoorbeeld, natuurlijk altijd (!) biologisch. Voor meer smaak en geen restanten van gifstoffen! Soms heb ik een zak zaden/pitten, en dan voeg ik een eetlepel toe. Ook lijnzaad, dat ik even in een vijzel verbrijzel, voeg ik vaak toe. Goed voor je spijsvertering!
Als ik even geen fruit heb, dan voeg ik wel ‘s (bio!) honing toe. Lekker een beetje zoet. Maar omdat ook elke goede calorie een calorie is dat verbrand moet worden (voordat het aankomt), doe ik dat met mate.
Ik weet nog wel dat ik het als kind als ontbijtje kreeg, met bruine basterdsuiker er in.
Als ik helemaal niets meer in huis zou hebben, zie ik me nog wel wat biologische kokosbloesemsuiker (Gula Djawa) door m’n oats met amandelmelk roeren.

Een warm ontbijtje is prima wakker worden, en met zo’n havermoutpapje zit je gegarandeerd tot de lunch vol.
Het enige, kortstondige, nadeel vind ik, dat ik meer tijd voor m’n ontbijt moest gaan nemen. Ik ben niet zo’n held ‘s ochtends, maar dat was een kwestie van even wennen.

Havermout tips

Havermout in je smoothie

Draai een handvol (bio) havermout in je favoriete smoothie, en je hebt niet alleen een extra bite maar ook je smoothie nog gezonder gemaakt.

De ultieme gids voor de (aankomende) vegan

Havermout als tussendoortje

Heel Holland Bakt-fan? Of vette vriendinnen met je oven? Strooi dan royaal wat (bio) havermout in je koekjes of cupcakes.

havermout

Foto: Taylor Kiser, op Unsplash.com

Havermout in je zelfgemaakte granola

Granola is verslavend lekker. Ook die niet-suikerhoudende variant die je gewoon lekker zelf maakt, thuis. Meng havermout, wat gemengde bio ongebrande noten, pitten en zaden samen met een een beetje ahornsiroop (geen agave!). Rooster het dan in je oven. En that’s it, en zelfs met veel minder calorieen dan elke andere granola die je in welke winkel dan ook koopt. Heerlijk toch?!
Oja, granola doe je bij je Griekse/Turkse/Bulgaarse yoghurt, of bij geitenyoghurt of het populaire Skyr (IJslandse yoghurt), met wat fruit bijvoorbeeld. Heerlijk als lunch of een beetje als toetje. Heb je gelijk wat eiwit binnen. (En als je vegan bent, neem je een plantaardig alternatief zoals sojayoghurt.)

havermout

Foto: Dan Counsell op Unsplash.com

Gezondheidsvoordelen van havermout

Havermout verlaagt je cholesterolgehalte

Goed voor je stoelgang, en meer! De oplosbare vezels van havermout nemen in je darmen veel vocht op, als ook verbinden ze zich met cholesterol, galzouten en vetzuren. En dat is dan voor gunstig voor je cholesterolgehalte omdat je hiermee de slechte LDL-cholesterolwaarde verlaagt. Deze gezondheidsclaim is zelfs bewezen en goedgekeurd.

Geen hongergevoel dankzij havermout

De met vocht opgezwollen vezels houden het hongergevoel buiten de deur. Het werkt echt! Ook worden de koolhydraten in je havermout langzaam opgenomen; de afgifte van energie in je bloed gaat dus langzaam en dat het beste. Geen highs en geen lows meer met alle gevolgen van dien.

Havermout is glutenvrij

Van nature dan hè. Haver is glutenvrij en dus een goede keuze als je glutenvrij eten wilt/moet, bijvoorbeeld door glutenintolerantie. Maar let op:
het zou weer géén goede keuze zijn als er bij jou coeliakie is geconstateerd. Dan moet je fanatiek en heel precies zelfs alle sporen van gluten vermijden. Verzeker je er dus van dat de haver op de juiste manier is verwerkt en dus echt glutenvrij is. (Kijk dan ‘s naar het merk Lieke Is Vrij, te koop bij onder meer Ekoplaza.)

Ook havermout bevat antioxidanten

Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schade van buitenaf, of tegen schadelijke producten die bij de stofwisseling ontstaan. In bijna alle ‘natuurlijke’ producten, zoals groenten, fruit en noten, komen antioxidanten voor. Ook in havermout dus, en dan met name polyfenolen, antioxidanten die ook veel voorkomen in rode wijn, thee en uien.

Van havermout val je af

Niet echt een gezondheidsvoordeel, tenzij je licht of meer overgewicht hebt. Ga je easy met de honing, dan is een schaaltje havermout met wat fruit en (al dan niet plantaardige) melk.
Doe je er ook granola in, en/of de honing, dan kom je met de calorietjes natuurlijk al weer snel in de buurt van die paar boterhammen met boter en paar plakken kaas erop (of jam, of pindakaas).

havermout

Foto: Annie Spratt, op Unsplash.com

Havermout kopen

Gelukkig is het overal te koop. Van AH tot de meest stoffige reformwinkel 😉  Merken zijn onder andere Ekoland, Terrasana, De Nieuwe Band, Zonnatura, Mattisson, De Halm, Joannusmolen, LunaeTerra, Smaakt, Lieke Is Vrij (maar okay, havermout is van nature al glutenvrij), Natufood, Royal Green en huismerken als Ekoplaza. Natuurlijk varieert de prijs per winkel, verpakking en of het biologisch is of niet.
Ook bij veel online winkels verkrijgbaar trouwens, zoals deze.
Gewoon een tijdje testen, maar let in de winkel of je wel vlokken krijgt en niet de helft wat ik noem stof.  Je weet wat ik bedoel als je het ziet 😉

Oja, kijk even welke soort je koopt. Je hebt ‘zeg maar’ de snelkookrijst-variant ervan, misschien van die misselijkmakende merken als Quacker (ik wil niet eens de moeite doen om de spelling van deze Amerikaanse ellende op te zoeken), en je hebt de normale variant. Deze laatste moet je wel een minuutje of 10 lekker laten warmen, zonder dat de melk kookt (mag wel, maar dat vind ik afhankelijk van het soort melk dat je neemt).

Biologische havermout kopen

Je zit aan het keurmerk of het biologisch is, of zelfs biologisch-dynamisch (zie Demeter). Het is een kwestie van proeven en een beetje rekenen. Ik koop vrijwel altijd biologisch, ook als ik toevallig in de Appie loop.

Een havermout-tip of suggestie?

Laat het me dan vooral weten in een reactie.., hartelijk dank!
En eet smakelijk!

Meer havermout / ontbijt:

ZOATS – courgette in je havermoutje
Gezonde havermoutkoekjes met chocolade

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.