Vegetarisch
Vegetarische recepten die gemakkelijk te maken zijn, gezond en verantwoord voor jou en Mother Nature. Die vind je natuurlijk bij De Betere Wereld, speciaal voor jou verzameld in deze categorie met gezonde vega recepten.
Omdat vegetarisch (en ook veganistisch) eten vaak geassocieerd wordt met ‘minder’ draaien we het graag om: eet méér plantaardig, méér groenten, meer peulvruchten, meer volkoren, meer variatie en meer biologisch.
Over vegetariërs of vega’s: het zijn mensen zoals jij en ik, uit alle lagen van de bevolking die geen producten van gedode dieren eten, Dus geen vlees en vis, maar ook geen producten zoals gelatine (van rund of varken) en kaas met kalfsstremsel. Dit doen zij vaak uit ethische overwegingen, om het dierenleed terug te dringen. Mensen die geen vlees eten, maar wel vis worden ook wel pescotariër of soms semi-vegetariërs genoemd. Dan heb je ook nog mensen die geen vlees, maar wel gevogelte eten, die noem je dan pollotariërs. Zo leer je nog ‘s wat ;-)
Amazake is een natuurlijk, Japans zoetmiddel, gemaakt van puur rijst/gierst, koji (schimmelcultuur), water en beetje zeezout. Het is zoet en umami van smaak, en geschikt voor vega’s en vegans. Bovendien is het gluten- en lactosevrij, en onbewerkt maar toch heerlijk…
Lees verder
Het blad van smalle weegbree kan na de bloei vrij bitter zijn, maar verwerkt in een gerecht is het nog heel smakelijk. Pluk zo jong mogelijke blaadjes, deze zijn het meest mals. In plaats van bouillon kan je Keltisch zeezout…
Lees verder
In de nazomer en herfst kun je veel jong en fris paardenbloemblad vinden. Het is bitter van smaak, maar je kunt het goed combineren met iets zoets of romigs. De bitterheid wordt dan milder en je krijgt een heerlijke combinatie…
Lees verder
Socca is een soort pannenkoek gemaakt van kikkererwtenmeel en komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Ik vind socca heerlijk als lunchgerecht samen met gestoofde seizoensgroenten. Je kunt naar hartenlust variëren door er kruiden of andere smaakmakers aan het socca beslag toe te…
Lees verder
Wist je dat, dat je van een brandnetel niet alleen de jonge topjes kunt eten, maar ook het groene (nog onrijpe) zaad? Wees voorzichtig bij het plukken, ook de trosjes kunnen brandharen bevatten. Ris het nog groene zaad van de…
Lees verder